x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Pandemia de coronavirus a dus la cea mai mare scădere a emisiilor de CO2 din istoria recentă

Pandemia de coronavirus a dus la cea mai mare scădere a emisiilor de CO2 din istoria recentă

14 Oct 2020   •   16:37
Pandemia de coronavirus a dus la cea mai mare scădere a emisiilor de CO2 din istoria recentă

Restricțiile introduse în contextul pandemiei de COVID-19 au dus la o scădere fără precedent a emisiilor de CO2 în primul semestru al anului 2020, potrivit unui studiu efectuat de Institutul de Cercetare a Impactului Climatic.

Emisiile au scăzut în contextul pandemiei mai mult decât în timpul crizei financiare din 2008 sau în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Măsurile impuse de guverne pentru a limita primul val al pandemiei de COVID-19, respectiv închiderea graniţelor, izolarea populaţiei la domiciliu şi restricţiile privind deplasările, au determinat o scădere drastică (1,6 miliarde de tone) a emisiilor de CO2 asociate transportului, aviaţiei şi energiei în perioada ianuarie-iunie în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2019, potrivit acestui studiu, publicat în revista Nature Communications.

Bazându-se pe cifre legate de producţia electrică, traficul de vehicule din peste 400 de oraşe ale lumii, numărul curselor aeriene, dar şi pe cele asociate producţiei şi consumului, autorii studiului au ajuns la concluzia că această scădere a emisiilor de CO2 este cea mai mare înregistrată în istoria recentă, scrie AFP.

Emisiile de CO2 asociate transportului au scăzut cu 40% în primul semestru al anului 2020, cele asociate producţiei energetice cu 22% şi cele asociate industriei generale cu 17%, potrivit studiului.

Cele asociate locuinţelor au scăzut cu 3%, în pofida creşterii masive a telemuncii, oamenii de ştiinţă atribuind această scădere unei ierni anormal de blânde, care a limitat nevoile de încălzire.

Pe de altă parte, emisiile de CO2 au revenit la nivelurile obișnuite în iulie 2020, când mai multe țări au ridicat restricțiile.

Autorii studiului au subliniat faptul că scăderea emisiilor în prima jumătate a anului 2020 nu va determina o reducere pe termen lung.

×
Subiecte în articol: Covid-19 coronavirus emisii co2