Cândva prin Cretacic, un animal cu aspect bizar – semăna cu un bolovan blănos, cu membre scurte şi colţi triunghiulari mari – săpa tuneluri adânci fără să-i pese vreo clipă de dinozaurii fioroşi care i-ar fi dat uriaşe bătăi de cap. Specia Necrolestes patagonensis sau... “profanatorul de morminte” a supravieţuit extincţiei, de la sfârşitul Cretacicului, a dinozaurilor şi, timp de 45 de milioane de ani, a continuat să populeze Pământul. Această descoperire i-a uimit pe paleontologi, care au crezut că specia a dispărut odată cu extincţia dinozaurilor.
“Necrolestes patagonensis este genul de animal despre care citim un singur rând în cărţi. Sub desenul cu specimenul scrie doar atât: “
Acum, după mai bine de 120 de ani de la descoperirea, în 1891, în Patagonia, a unei fosile de Necrolestes patagonensis, cercetătorii au aflat că specia aparţine clasei mamiferelor. Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie după ce au analizat fosila unui alt animal dispărut – Cronopio dentiacutus – găsită anul trecut, tot în America de Sud. Studiile publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences au arătat asemănări uimitoare între cele două specii, inclusiv existenţa molarilor cu o singură rădăcină. Spre deosebire de Cronopio, care a dispărut cam în aceeaşi perioadă cu dinozaruii, Necrolestes patagonensis a continuat să trăiască alte 45 de milioane de ani. “Profanatorul de morminte” se hrănea cu viermi şi alte creaturi mărunte din pământ şi de pe cadavre.