x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Proiect pilot

Proiect pilot

de Anca Aldea    |    04 Oct 2008   •   00:00

Astăzi, Ministerul român al Mediului a lansat campania de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice în regiunile rurale ale ţării.



Astăzi, Ministerul român al Mediului a lansat campania de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice în regiunile rurale ale ţării.

Este pentru prima dată când aşa-numita campanie "Marea debarasare" ajunge în mediul rural al României, acolo unde doar 11,44% din populaţie beneficiază la ora actuală de servicii de salubritate. Proiectul-pilot iniţiat în cursul zilei de 4 octombrie în judeţele Argeş şi Covasna a fost posibil cu ajutorul organizaţiilor Ecotic, Environ şi Recolamp. Ministerul Mediului a dat asigurări, la începutul acestei săptămâni, că această acţiune organizată în satele din cele două judeţe va consta în utilizarea "a şase autotrenuri cu o capacitate de 20 de tone, care vor porni încă din dimineaţa zilei de 4 octombrie pe şase trasee distincte,  timpul de staţionare în fiecare localitate în parte fiind de maximum 30 de minute". "România trebuie să intre într-o nouă etapă a managementului deşeurilor electrice şi electronice, progresul constând în colectarea acestor tipuri de echipamente şi din zonele rurale ale ţării", a spus în urmă cu câteva zile ministrul Attila Korodi, apreciind că această campanie reprezintă o premieră pentru România. "În zonele rurale încă nu putem vorbi despre o obişnuinţă a cetăţenilor în a renunţa la aceste tipuri de deşeuri", a adăugat şeful de la Mediu, exprimându-şi speranţa ca oamenii să înţeleagă necesitatea colectării de astfel de deşeuri în condiţii speciale şi ca autorităţile publice locale din alte regiuni să ia exemplu şi să asigure organizarea unor asemenea acţiuni şi în zonele lor.



DECIZII PENTRU MEDIU
Deputaţii au adoptat săptămâna aceasta două iniţiative legislative privind transferul plajelor din administrarea Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile în cea a consiliilor locale, precum şi construirea unei şosele costiere, transmite Mediafax. Potrivit agenţiei de presă, Ministerul Mediului, prin Apele Române, va deţine în continuare terenurile luate în administrare de autorităţile locale, jumătate din sumele obţinute prin concesionarea plajelor urmând să revină Regiei, iar cealaltă jumătate, administraţiei locale.

AIEA SE DEZVOLTĂ
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a creat o structură globală pentru prevenirea furtului de materiale nucleare, informează presa britanică. Institutul Mondial pentru Securitatea Nucleară (WINS), organism din cadrul AIEA, va avea sediul la Viena, iar sarcina sa principală va consta în combaterea traficului cu substanţe nucleare. "Ne-am dat seama că trebuie să fim mai inteligenţi şi să acţionăm preventiv" împotriva grupurilor teroriste care încearcă să fure materiale nucleare, a declarat şeful AIEA, Mohamed ElBaradei, făcând referire la un volum total estimat la aproximativ 200 de reclamaţii privind furtul de materiale nucleare.

APA LA CONTROL
O delegaţie a Comisiei pentru transport şi turism a Parlamentului European s-a aflat zilele acestea în România pentru a evalua situaţia transportului naval, a porturilor la Dunăre pe tronsonul românesc şi oportunităţile oferite de programele europene pentru dezvoltarea infrastructurii. Au fost luate în colimator zonele Tulcea, Galaţi şi, desigur, Delta Dunării, informează Mediafax. Agenţia precizează totodată că aceasta este a treia etapă a unui program mai amplu, în care sunt incluse şi alte ţări riverane Dunării, încercându-se astfel promovarea dezvoltării facilităţilor de transport fluvial pe Dunăre prin utilizarea modalităţilor de transport integrate care să protejeze mediul şi ecosistemul fluviului.

PROCES LA ABIDJAN

La 29 septembrie, la Abidjan, a început procesul celor 12 persoane acuzate că au fost implicaţi într-un scandal de proporţii, poluând populaţia din Costa de Fildeş cu diverse substanţe toxice. Potrivit Agenţiei France Press, în ultimele zile ale lunii septembrie, sute de oameni au ieşit în stradă pentru a manifesta împotriva acelora care i-au otrăvit cu aproximativ 500 de tone de sodă caustică şi reziduuri petroliere, aruncate inconştient în sistemul de canalizare din zona capitalei comerciale a Coastei de Fildeş, Abidjan.

×
Subiecte în articol: eco