x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Rasa de semizei tinuti in frau de propriul ADN

Rasa de semizei tinuti in frau de propriul ADN

de Delia Zahareanu    |    08 Feb 2007   •   00:00
Rasa de semizei tinuti in frau de propriul ADN

Propriile noastre gene sunt de mul-te ori "dusmanii" organismului. Ele ne impiedica sa ajungem ca eroii din poveste, deoarece pot bloca producerea de proteine la cei mai inalti parametri calitativi. Or, performanta umana este legata direct de calitatea proteinei.

Propriile noastre gene ne impiedica sa fim chiar ca eroii din povesti. Datorita unor secvente din codul nostru genetic, unele proteine care intra in alcatuirea "tiparelor" celulelor nu sunt la "parametrii calitativi optimi" permisi de structura globala a ADN-ului uman.

Ce-l impiedica pe homo sapiens sapiens sa fie mai mult decat homo sapiens sapiens? Deocamdata, propriile "setari" ale codului sau genetic, afirma cercetatorii britanici de la Universitatea din Bath, Marea Britanie. Intr-un articol aparut luni in prestigioasa revista Nature, concluziile echipei conduse de Laurence Hurst pun in evidenta faptul ca ADN-ul uman, in mod intentionat, nu produce cele mai bune proteine posibile. Unele componente ale ADN-ului detin functii secundare, care au tocmai rolul de inhibitori ai genelor cu care sunt asociate pentru a le impiedica pe acestea sa dicteze producerea unor proteine ideale.

DUPLICITAR. Designul ADN-ului uman permite pe anumite segmente ale celor doua spirale duble existenta unor secvente cu un cod dublu, numite "amplificatori de unificare" (splice enhancers). "Dupa ce ADN-ul este copiat intr-o molecula de ARN, acesti amplificatori de unificare dicteaza unei celule umane cum sa elimine anumite sectiuni care nu sunt necesare si cum sa le uneasca pe cele ramase, pentru ca rezultatul sa devina matricea pentru productia de proteine", se arata in articolul din Nature.

DICTATORII. Genele sunt asadar cele care hotarasc, gratie acestui cod dublu, performanta unei proteine, cea care sta la baza performantelor fiintei umane per ansamblu. "Proteinele umane s-ar putea sa nu fie atat de bune pe cat pot fi", remarca Laurence Hurst.

EVOLUTIE
Pana in prezent s-a plecat de la presupunerea ca in decursul evolutiei, genele au dictat cele mai performante combinatii de secvente ADN pentru producerea proteinelor umane. Descoperirea acestor gene inhibitoare lasa loc speculatiilor despre posibilitatea modificarii in laborator a acestor secvente genetice pentru a duce la crearea unor superproteine pe care se edifica intreaga structura umana. Desi se stia ca unele proteine sunt produse mai rapid decat altele, nemodificandu-si insa functiile de baza, noii inhibitori descoperiti in sectiunile unde genele au acest cod dublu pun in lumina un fapt clar: in mod intentionat, anumite proteine nu sunt produse la "parametri maximi". Cercetarile ulterioare vor edifica daca aceasta descoperire va putea deschide drumul catre o fiinta umana superioara lui homo sapiens sapiens.

×
Subiecte în articol: zoom proteine