x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Regizorul James Cameron este pe cale de a se scufunda în Groapa Marianelor

Regizorul James Cameron este pe cale de a se scufunda în Groapa Marianelor

de Mediafax    |    25 Mar 2012   •   10:35
Regizorul James Cameron este pe cale de a se scufunda în Groapa Marianelor

Cineastul canadian James Cameron, regizorul unor filme celebre precum "Titanic", "Avatar" si "Abisul", se pregateste sa plonjeze la bordul unui submarin, in Groapa Marianelor din Oceanul Pacific, unde se inregistreaza cea mai mare adancime de pe Terra.

Potrivit societatii National Geographic, care coordoneaza expeditia Deepsea Challenge, regizorul canadian a parasit atolul Ulithi, sambata dimineata, pentru a naviga deasupra celebrei Gropi a Marianelor din Oceanul Pacific, o crevasa in scoarta terestra unde se inregistreaza cea mai mare adancime cunoscuta de pe Terra (11,2 kilometri).

"Daca marea ramane calma", scufundarea ar putea avea loc in cursul acestui weekend, a anuntat National Geographic News, care a precizat faptul ca submarinul cineastului canadian a efectuat deja o scufundare cu succes, vineri, fara echipaj uman la bord.

James Cameron, numit in 2011 explorator rezident pentru National Geographic, va incerca astfel sa devina primul om din ultimii 50 de ani care sa coboare pana la acea adancime, incercand "sa cunoasca si sa inteleaga mai bine aceasta zona a planetei, in mare parte necunoscuta", afirma reprezentantii prestigioasei reviste.

Regizorul in varsta de 57 de ani, care are deja 72 de scufundari la activ, dintre care 12 au fost realizate in timpul filmarilor pentru lungmetrajul "Titanic", va plonja singur la bordul unui mini-submarin ce are o lungime de opt metri, denumit Deepsea Challenger. Submarinul, care a necesitat opt ani de cercetari stiintifice, este inzestrat cu tehnologii elaborate si este capabil sa reziste la presiuni uriase.

Scopul expeditiei este realizarea de imagini - filmate cu ajutorul unor proiectoare puternice - si aducerea la suprafata a unor specimene care vor putea fi studiate de specialistii din biologia marina, astrobiologie, geologie marina si geofizica.

Pe 23 ianuarie 1960, doua persoane - locotenentul din marina americana Don Walsh si oceanograful elvetian Jacques Piccard - au plonjat in Groapa Marianelor, pornind de pe nava militara americana Trieste, si au atins cu submarinul lor scoarta terestra, unde au putut sa ramana doar 20 de minute, intr-un univers intunecat de vasul de deasupra lor.

Regizorul canadian James Cameron este considerat un expert in domeniul filmarilor care folosesc tehnologii revolutionare. Lungmetrajele "Avatar" si Titanic", regizate de Cameron, sunt filmele cu cele mai mari incasari din istoria cinematografiei - 2,78 miliarde de dolari, respectiv 1,84 miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: james cameron groapa marianelor