x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Roboţi cu memorie lungă

Roboţi cu memorie lungă

28 Feb 2009   •   00:00

Japonezii au inventat roboţii care ţin minte tot. Unul dintre prototipuri se numeşte Mamoru şi se anunţă un prieten de nedăjde al vârstnicilor şi chiar al uitucilor.



Aşezat într-un colţ, simpaticul roboţel este dotat cu o tehnologie care îl ajută să observe orice mişcare a stăpânului său. Poate chiar vedea când omul execută anumite gesturi, de exemplu înghiţirea unui medicament. Mamoru, care în limba japoneză înseamnă "a rpoteja”, memorează momentul (ora, minutul şi secunda) şi numele medicamentului. Dacă omul uită că şi-a luat deja medicamentul şi încearcă să-l ia din nou, roboţelul spune: "Nu-l lua din nou (medicamentul, n.r.). L-ai mai luat o dată în urmă cu...”.

Un alt prototip dezvoltat de Universitatea din Tokyo, denumit IPMR-3 şi dotat cu senzori şi camere de luat vederi, poate înregistra locul oricărui obiect într-o cameră. Profesorul Keita Takashi spune că IPMR-3, care este un robot sub formă de scaun cu rotile, este folositor atât bătrânilor, cât şi tinerilor, care pot uita de la mână până la gură unde au pus anumite obiecte în camera lor. Conectat la un computer, IPMR-3 transmite, prin semnale vizuale şi auditive, indiciile în care se află obiectul rătăcit.

Ideile cercetătorilor japonezi sunt cât se poate de lăudabile, dar până la apariţia pe piaţă a roboţilor mai este nevoie de câţiva ani de teste.



×
Subiecte în articol: inventii