x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Sfatul oamenilor de ştiinţă: Mâncaţi insecte în loc de carne!

Sfatul oamenilor de ştiinţă: Mâncaţi insecte în loc de carne!

de Anca Aldea    |    12 Ian 2011   •   21:10
Sfatul oamenilor de ştiinţă: Mâncaţi insecte în loc de carne!
146251-yummy.jpgOricât ar părea de dezgustătoare, insectele sunt mai sănătoase pentru organismul uman faţă de carnea oricărui animal, consideră cercetătorii olandezi. Ei ne sfătuiesc să ne schimbăm stilul alimentar, optând pentru delicatele insecte servite în fel şi chip şi, în loc de ferme de porci şi vaci, să construim bazine pentru greieri, furnici etc... destinate consumului oamenilor.

Fantezistă sau nu, ideea ar trebui îmbrăţişată de consumatori, deoarece insectele produc o cantitate semnificativ mai mică de gaze cu emisii de seră faţă de animalele pe care le consumă în mod normal, susţin cercetătorii citaţi de publicaţia de specialitate PloS. Fermele de porci şi vaci produc anual 18% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel global. Până în 2020 aceste valori se vor dubla, susţin specialiştii, în încercarea de a explica nevoie de alternative pentru masa noastră de zi cu zi. În urmă cu 11 ani, NASA a venit cu ideea de a dezvolta în laborator carne "in-vitro", adică ţesuturi de organe fără crearea organului în totalitate. Astfel, au fost create ţesuturi din celule de curcan şi de porc, folosite în alimentaţia astronauţilor trimişi în spaţiu.

Cercetătorii de la Universitatea Wageningen din Olanda susţin că insectele pot înlocui cu succes orice aliment din carne şi nu se va întâmpla nimic dacă în loc de o friptură zemoasă servim o farfurie de insecte crocante. Până la urmă, consumul lor se practică deja în câteva ţări din lume şi nu a murit nimeni până acum. Potrivit oamenilor de ştiinţă olandezi, lăcustele migratoare, greierii de casă, gândacii de făină şi cei cu pete portocalii, buburuzele şi alte insecte cu aspect mai puţin simpatic pot fi consumate fără probleme deoarece carnea lor conţin suficiente proteine pentru organismul uman.

×