x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Uimitoarea muncă a unei familii de castori. A economisit peste un milion de euro din bugetul Cehiei

Uimitoarea muncă a unei familii de castori. A economisit peste un milion de euro din bugetul Cehiei

de Redacția Jurnalul    |    15 Feb 2025   •   14:00
Uimitoarea muncă a unei familii de castori. A economisit peste un milion de euro din bugetul Cehiei
Sursa foto: Hepta

O familie de castori din Cehia a rezolvat o problemă extrem de dificilă de mediu, pe care autoritățile o amânau de circa 7 ani. Prin munca lor, castorii au economisit peste un milion de euro din bugetul țării. 

Aceștia au inundat un fost teren de antrenament al armatei, unde fusese planificat un dig. 

Autoritățile din Cehia au vrut să construiască o barieră pentru a proteja râul Klabava, unde se află o populație protejată de raci, aflată în pericol din cauza sedimentelor și apei acide din două iazuri apropiate, potrivit The Guardian, citat de useit.ro.

Însă proiectul a fost amânat de mai mulți ani. Între timp, castorii au rezolvat problema.

Cum au salvat castorii o populație protejată de raci

În timp ce autoritățile planificau de mult timp aducerea excavatoarelor în zonă pentru reabilitarea unui teren militar aflat la sud de Praga, castorii au reușit ceea ce oamenii nu au fost în stare, a anunțat Agenția cehă pentru conservarea naturii, relatează AFP, transmite AGERPRES

Considerat arie protejată în 2015, situl Brdy urma să fie supus unor lucrări de amenajare pentru a fi transformat într-o zonă umedă. Însă o familie de castori a fost mai rapidă, și făcut acest lucru gratuit.

‘Planificasem să realizăm niște meandre pe râul Klabava, în aval de două iazuri. Și să creăm două sau trei corpuri de apă. Precum și un bazin de sedimentare’, a declarat Bohumil Fiser, de la Agenția cehă de conservare a naturii.

Scopul era reducerea sedimentarea și de a încetini scurgerea din iazuri a apei acide. Aceasta amenința racii aflați în pericol de dispariție pe cursul inferior al râului.

Proiectul data din 2018 și a primit avizul de începere a construcțiilor dar a fost întârziat din cauza discuțiilor ce au vizat acel teren. Oficialii cehi nu au contat pe castori, animale cunoscute pentru faptul că protejează împotriva inundațiilor, ameliorează calitatea apei și contribuie la creșterea biodiversității. 

Economii de peste 1 milion de euro

‘Castorii au construit o zonă umedă cu bazine și canale. Și au făcut acest lucru pe o suprafață aproape de două ori mai mare decât cea prevăzută de noi’, a dezvăluit Bohumil Fiser.

Aceștia s-au mutat poi într-un șanț din jurul iazurilor, în care ecologiștii doreau să construiască mici baraje pentru a permite apei să se scurgă. Micile mamifere au construit cel puțin patru baraje cu dinții lor.

‘Tocmai începusem să purtăm discuții cu compania de apă și cu compania forestieră care deține terenul’, a adăugat Bohumil Fiser.

Acțiunea castorilor a permis o economie de aproximativ 1,19 milioane de euro. 

‘Este vorba despre un serviciu complet, castorii sunt absolut fantastici. Atunci când se află acolo, ei nu strică nimic, și fac o muncă remarcabilă’, a precizat oficialul ceh.

În plus, ei continuă să construiască. Întrucât terenul este protejat și nu se află la îndemâna agricultorilor, există garanția că ‘pentru următorii zece ani, nu preconizăm niciun conflict cu castorii în ceea ce privește utilizarea zonei’, a transmis Bohumil Fiser, notează useit.ro.

 

×
Subiecte în articol: castori cehia mediu răci