x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Un asteroid GIGANT trece azi pe lângă Pământ! Roca spaţială poate fi observată chiar şi cu binoclul (VIDEO)

Un asteroid GIGANT trece azi pe lângă Pământ! Roca spaţială poate fi observată chiar şi cu binoclul (VIDEO)

13 Sep 2013   •   14:45
Un asteroid GIGANT trece azi pe lângă Pământ! Roca spaţială poate fi observată chiar şi cu binoclul (VIDEO)

Asteroidul 324 Bamberga trece vineri pe lângă Terra, la o distanţă suficient de apropiată încât să poată fi văzut cu un simplu binoclu, relatează The Warchers şi Teleport2001, citate de Agerpres. Atunci când va ajunge în opoziţie cu constelaţia Peştilor, în jurul orei 12:00 GMT, el se va afla la o distanţă de 121 milioane km de Pământ şi va avea o strălucire de magnitudinea +8,1 (la fel de strălucitor ca Titan, una dintre lunile mari ale gigantului gazos Saturn).

Astfel, 324 Bamberga ocupă locul 10 în topul celor mai strălucitori asteroizi din centura dintre Marte şi Jupiter, după, în ordine, Vesta, Pallas, Ceres, Iris, Hebe, Juno, Melpomene, Eunomia şi Flora

Asteroidul 324 Bamberga se încadrează într-o poziţie confortabilă pentru observare o dată la 22 de ani. Ultima oară, el a putut fi observat în 1991, estimându-se că va trece din nou pe lângă Terra într-o poziţie din care va putea fi văzut abia 2035.

Asteroidul va înainta cu o viteză foarte mică, trecând din constelaţia Peştilor spre constelaţia Pegas.

Potrivit experţilor, acest asteroid nu constituie o ameninţare pentru Pământ, dar el este singurul asteroid de această dimensiune care va trece la o distanţă atât de mică de Terra.

Asteroidul 324 Bamberga a fost descoperit la 25 februarie 1892 de astronomul austriac Johann Palisa.

×