x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Un nou oraș mayaș a fost descoperit în Pensinsula Yucatan din Mexic

Un nou oraș mayaș a fost descoperit în Pensinsula Yucatan din Mexic

28 Mai 2022   •   22:40
Un nou oraș mayaș a fost descoperit în Pensinsula Yucatan din Mexic

Au fost descoperite ruinele unui oraș mayaș din Peninsula Yucatan în Mexic, scrie Reuters.

Cercetătorii au găsit piramide, palate și piețe în șantierul de construcție pentru un viitor parc industrial din apropierea localității Merida.  Ansamblul arheologic denumit XIol dezvăluie stilul mayaș Puuc, specific sudului peninsulei dar mai puțin întâlnit în Merida. 

Ansamblul, denumit Xiol, prezintă trăsături ale stilului arhitectural mayaş Puuc, au precizat arheologii, un fapt obişnuit în Peninsula Yucatan din sud, dar rar întâlnit în apropiere de Merida.

''Credem că peste 4.000 de persoane au trăit aici. Erau oameni din diferite clase sociale, preoţi, scribi, care trăiau în aceste palate măreţe, iar apoi erau oamenii obişnuiţi, care trăiau în construcţii mici'', a declarat Carlos Peraza, unul dintre arheologii care au condus operaţiunile de excavare. Orașul mayaș a existat în perioada 600-900 e.n.

Au fost găsite și morminte de adulți și copii înmormântați cu unelte din obsidian şi flint, jertfe, etc.

''Dezvoltarea urbană s-a extins şi multe dintre ruinele arheologice au fost distrus dar chiar şi noi, ca arheologi, suntem surprinşi întrucât nu ne-am aşteptat să găsim un sit atât de bine conservat'', a explicat Peraza.

×
Subiecte în articol: mayas yucatan mexic