x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Ursi polari de Martisor - Expeditie la poli

Ursi polari de Martisor - Expeditie la poli

de Anca Aldea    |    01 Mar 2007   •   00:00

Aproximativ 1.000 de oameni de stiinta din 64 de tari inaugureaza astazi, la Paris, programul Anul Polar International, destinat cercetarii, pentru o perioada de doi ani, a polilor Sud si Nord.

AFP PHOTO/MEDIAFAX
PREMIERA. Oamenii de stiinta inventariaza viata asa cum arata ea printre gheturile din nordul si sudul planetei

Aproximativ 1.000 de oameni de stiinta din 64 de tari inaugureaza astazi, la Paris, programul Anul Polar International, destinat cercetarii, pentru o perioada de doi ani, a polilor Sud si Nord.

Venirea oficiala a primaverii coincide, anul acesta, cu initierea celui mai amplu proiect din ultimii 50 de ani in domeniul cercetarii ecosistemului polar, program realizat de Consiliul International Pentru Stiinta (CIS) si Organizatia Meteorologica Mondiala (OMM). Proiectul este estimat la o valoare totala de 1,5 miliarde de dolari.

ROMANII, LA LOC DE CINSTE. La 1 martie, circa 1.000 de oameni de stiinta din diverse domenii de cercetare pornesc la un drum lung de studiere a unor proiecte stiintifice, pe baza carora vor fi analizate, intre altele, efectele topirii ghetarilor si problemele cu care se vor confrunta planctonurile si ursii polari, scrie publicatia Christian Science Monitor. La program participa si oameni de stiinta romani, care, potrivit Academiei Romane, sunt implicati in trei proiecte - studiul evolutiei biodiversitatii in Antarctica, studii multidisciplinare in oazele antarctice (dealurile Larsemann, unde se afla statia romaneasca) si studii de biologie umana si cercetari medicale.

Click pt a mari imaginea
Click pt. a mari imaginea

DESCOPERIRI, DESCOPERITORI... Expertii vor viza indeosebi determinarea starii prezente a mediului din regiunile polare, cuantificarea si intelegerea schimbarilor de mediu si sociale din aceste zone, precum si imbunatatirea proiectiilor schimbarilor viitoare. Pentru majoritatea specialistilor implicati in proiect, Anul Polar International reprezinta primul pas de intrare intr-o noua era a eforturilor stiintifice dedicate zonelor polare, cu un accent deosebit pe cercetarea interdisciplinara.

"Schimbarile care se petrec astazi vor modifica ecosistemele. Vom avea castigatori si perdanti. Cu cat vom intelege mai repede ce se intampla, cu atat vom avea mai multi castigatori", spune Charles Greene, oceanograf la Universitatea Cornell din SUA.

Criosfera - regiunile de zapada si gheata situate la inaltimi foarte mari - reprezinta cheia intelegerii incalzirii globale. Exista o parere unanim acceptata, conform careia Polul Nord, o fasie din Oceanul Arctic, si Polul Sud, situat in inghetata Antarctica, influenteaza schimbarile climatice si ascund cheia dezlegarii unor mistere ale lumii actuale.

SPECII NOI
Noi exemplare de organisme vii au fost descoperite recent in apele inghetate ale Antarcticului. Creaturi marine nemaiintalnite - stele de mare cu 12 picioare; lilieci, castraveti, arici de mare (fiinte care de obicei traiesc in ape foarte adanci); creveti gigant; organisme asemanatoare cu meduzele, coralii si anemonele de mare etc. - au aparut dupa ce doua blocuri uriase de gheata s-au topit in urma cu mai multi ani, scrie ziarul britanic The Scotsman. Circa 1.000 de specii noi au fost gasite dupa topirea ghetii, creaturi care s-au adaptat, in timp, la noile conditii din apele extrem de reci.

×
Subiecte în articol: zoom