x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Ştiinţă WC-ul inteligent

WC-ul inteligent

de Radu Popa    |    03 Sep 2010   •   00:00
WC-ul inteligent
Sursa foto: /AFP Photo/Mediafax

Vizitele periodice la medic pentru controlul stării de sănătate pot fi înlocuite cu "incursiuni" mult mai scurte, până în... baia propriei locuinţe. Această adevărată "revoluţie sanitară" a devenit posibilă datorită fabricării unui "WC Inteligent", botezat "Toto", dispozitiv construit de o firmă japoneză de specialitate. Utilizatorii săi îşi pot măsura concentraţia zahărului în sânge, temperatura corporală, tensiunea arterială, concentraţia grăsimilor şi greutatea corporală.

"Controlul" este iniţiat de un aparat pentru analizarea compoziţiei urinei, montat în interiorul scanului de toaletă, care colectează 5 centimetri cubi de urină pentru a măsura concentraţia zaharurilor. După efectuarea testului, care durează un minut, aparatul începe o operaţiune automată de autocurăţire. Ulterior, "pacientul" îşi poate măsura tensiunea arterială cu un aparat ataşat de scaunul-minune. El îşi poate verifica greutatea corporală, aşezându-şi mâinile, după spălarea prealabilă a acestora, pe un dispozitiv special montat în faţa scaunului şi citind rezultatele pe un monitor montat la nivelul bazinului.

INTERPRETARE
După prelevarea rezultatelor, acestea sunt transmise într-o reţea de computere şi analizate instantaneu, sfaturi despre dieta care trebuie urmată şi exerciţiile fizice care trebuie efectuate fiind afişate fără nici o intervenţie umană. Cercetătorii Universităţii Tehnice din Viena intenţionează să producă un "scaun de toaletă inteligent", un dispozitiv multifuncţional cu un grad sporit de adaptabilitate, care îi poate ajuta pe bolnavii de scleroză multiplă, pe persoanele cu dizabilităţi sau pe cele în vârstă. Specialiştii britanici au declarat recent la CNN că structura camerei de baie, aşa cum este cunoscută de majoritatea oamenilor în prezent, va suferi numeroase modificări datorate progresului tehnologic.

Astfel, "oglinzile de baie digitale" vor permite oamenilor să îşi programeze felul în care vor dori să arate propriul chip. Acestea vor funcţiona asemănător jocurilor "online", "participanţii" putând să aleagă felul în care doresc să arate. "Imaginea din oglindă" se poate modifica în timpul unei zile în funcţie de starea sufletească sau de condiţiile în care activează subiectul. Folosirea unei oglinzi de baie digitale va permite persoanei al cărei chip se reflectă pe suprafaţa acesteia să analizeze mai multe variante pentru propriul "look" în ziua respectivă.

×
Subiecte în articol: stiinta