x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget 3G+, HSDPA de la Orange

3G+, HSDPA de la Orange

08 Sep 2007   •   00:00

Am testat noul modem HSDPA al celor de la Orange in Bucureşti şi, la o distanţă de 40 de kilometri (pe şosea) de capitală. ZTE MF 330 este dedicat laptopurilor, la care se conectează pe portul PCMCIA

Am testat noul modem HSDPA al celor de la Orange in Bucureşti şi, la o distanţă de 40 de kilometri (pe şosea) de capitală. ZTE MF 330 este dedicat laptopurilor, la care se conectează pe portul PCMCIA. Spre deosebire de predecesorul său 3G, antena externă a devenit un accesoriu opţional.

In marea majoritate a cazurilor nu e cine ştie ce problemă, dar semnalul slab iţi poate crea bătăi de cap in apartamentele ecranate de la parterul blocurilor sau in afara localităţii.

In Bucureşti, viteza de download a depăşit de căteva ori un megabit pe secundă, iar media s-a situat la 780 kbps. Asta inseamnă că poţi descărca de pe internet un fişier de 100 kilobytes intr-o secundă. Este arhisuficient pentru navigare, pentru cititul mailului sau pentru Yahoo Messanger. Nu trebuie să ai, insă, pretenţii de la o astfel de conexiune pentru download de filme sau jocuri multiplayer. La 40 de kilometri de oraş n-am rămas fără internet, ceea ce e un lucru remarcabil, insă viteza a scăzut considerabil - modemul conectăndu-se pe GPRS.

La capitolul probleme, instrucţiunile de instalare ţin capul de afiş. In manual spune să instalezi mai intăi softul şi să aştepţi pănă cănd aplicaţia iţi cere să conectezi modemul. Pe Windows XP cu SP2, aplicaţia uită să te mai anunţe cănd trebuie conectat. Aşa că trebuie să-l conectezi din proprie iniţiativă după ce apare mesajul "Instalarea softului a reuşit".

ZTE MF 330 HSDPA

Speedtest.net (server din Bucureşti)

Download: 771 kbps

Upload: 207 kbps

Latenţă: 168 ms

Speakeasy.net/speedtest (server din SUA)

Download: 753 kbps

Upload: 188 kbps

Bandwidthplace.com

(server din Europa)

Download: 688.8 kbps

×
Subiecte în articol: telecom