x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Abbyy - cum să scanezi şi...să converteşti documente

Abbyy - cum să scanezi şi...să converteşti documente

08 Iul 2007   •   00:00

Pănă nu de mult eram obişnuiţi numai să citim documente PDF, iar pentru aceasta nu aveam nevoie decăt de simplul, şi mai ales gratuitul, Reader oferit de Adobe. Insă dacă vrem să ne adaptăm la noile cerinţe, este necesar atăt să putem crea documente PDF, căt şi să le edităm. Abbyy FineReader 8.0 oferă acum o soluţie profesională foarte eficientă pentru rezolvarea acestor probleme.

Formatul PDF devine din ce in ce mai popular pentru salvarea de documente, distribuţia de materiale in format electronic, realizarea de broşuri şi multe altele. Mai nou se poartă şi incărcarea informaţiilor pe internet in format PDF. Dacă veţi dori să căutaţi pe Google anumite informaţii despre produse, mai ales electronice, foarte multe link-uri vă vor conduce către site-uri de unde puteţi descărca informaţiile solicitate in format PDF.

Pănă nu de mult eram obişnuiţi numai să citim documente PDF, iar pentru aceasta nu aveam nevoie decăt de simplul, şi mai ales gratuitul, Reader oferit de Adobe. Insă dacă vrem să ne adaptăm la noile cerinţe, este necesar atăt să putem crea documente PDF, căt şi să le edităm. Ce te faci atunci cănd ai un document de scanat şi ai mare nevoie de bucăţi de informaţie din acesta? Abbyy FineReader 8.0 oferă acum o soluţie profesională foarte eficientă pentru rezolvarea acestor probleme. Acest soft realizează scan-uri de mare calitate, conversii şi recunoaştere de text din documente PDF sau poze in formate Word, Excel, RTF, HTML sau simplu text. La momentul actual, Abbyy nu are rival in scanarea de documente.

Programul este extreme de uşor de folosit şi prezintă o acurateţe extrem de mare in recunoaşterea textului. Odată convertite, fişierele pot fi editate şi salvate din nou in orice format doreşti, inclusiv PDF.

Pentru a folosi acest soft trebuie să urmezi patru paşi de bază, după cum urmează:

PASUL 1: Selectarea documentului. Alege fişierul pe care doreşti să il converteşti sau căruia să ii aplici recunoaştere de text prin selectarea: File -> Open PDF/Image, prin scurtătura din taste Ctrl+O sau prin simpla selectare a butonului Open Image. Documentul poate fi preluat direct de la scanner.

PASUL 2: Citirea şi interpretarea textului. Această instrucţiune poate fi apelată prin apăsarea butonului Read All Unrecognized Pages. Acest pas o să ia ceva timp, pentru că aici programul realizează interpretarea efectivă a textului din documentul PDF.

Pentru a accelera procesul de interpretare a textului puteţi folosi modul Fast, ce va reduce din timpul de procesare a documentului. Acesta poate fi accesat din meniul Options.

De aici selectaţi tab-ul 2, Read şi bifaţi opţiunea Fast. Atenţie! Prin bifarea acestei opţiuni, acurateţea interpretării textului va fi mai scăzută şi este recomandat să folosiţi această opţiune numai in cazul in care imaginea din PDF este extrem de bine scanată, altfel veţi pierde mult mai mult timp corectănd greşelile de interpretare decăt căştigaţi prin folosirea acestei opţiuni.

PASUL 3: Corectarea textului convertit. Pentru fiecare interpretare nesigură a unei porţiuni de text, programul va evidenţia acea porţiune printr-un fond albastru. Pentru a nu sta să căutaţi fiecare posibilă eroare, apăsaţi butonul Check Spelling, ce va parcurge intregul document, oprindu-se numai la porţiunile evidenţiate. Nu vă speriaţi dacă numărul porţiunilor evidenţiate este considerabil, intrucăt majoritatea interpretărilor din aceste zone sunt corecte şi voi veţi avea foarte puţin de lucru la corectare.

PASUL 4: Salvarea documentului. Pentru aceasta, tot ce trebuie

să faceţi este să apăsaţi butonul Save şi să alegeţi noul format in care va fi salvat documentul interpretat. De aici veţi putea face modificări adiţionale la textul obţinut.

După ce veţi urma cei patru paşi de bază arătaţi anterior, veţi constata că Abbyy FineReader 8.0 este un program eficient in convertirea şi interpretarea de text. Cei patru paşi sunt uşor de urmat, iar aplicarea lor nu vă va solicita decăt căteva click-uri de mouse.

- Pentru cei care au mai multă răbdare, soft-ul oferă mult mai multe opţiuni care pot fi aplicate la o interpretare de document. Astfel, există incorporată in soft o aplicaţie numită Abbyy ScreenShot Reader ce permite utilizatorului să selecteze o porţiune din ecran, să realizeze o captură a acelei imagini şi apoi, folosind Fine Reader, să o convertească. Această opţiune este extrem de utilă mai ales pentru pozele ce conţin şi text.

— Atenţie insă, această opţiune nu o găsiţi in program, ci se găseşte seperat, in Start/All Programs/Abbyy Fine Reader 8.0/ Abbyy Screenshot Reader.

" Pentru a simplifica şi mai mult folosirea programului, a fost creată funcţia pentru automatizare. Astfel, puteţi predefini mai multe acţiuni care să se intămple una după cealaltă fără a mai fi voi nevoiţi să le selectaţi pe rănd. Aici veţi găsi şi opţiunea de Scan to Word ce va prezenta interfaţa scanner-ului şi după apăsarea butonului de scan imaginea va fi scanată, interpretată şi apoi introdusă intr-un document word." După ce aţi făcut o automatizare, puteţi să o folosiţi printr-un shortcut de taste, cum ar fi "ctrl-w". De asemenea, il puteţi accesa din meniul programului alegănd tab-ul process şi apoi selectănd automated tasks .

O altă facilitate extrem de utilă este aceea de a introduce noi cuvinte in dicţionarul Abbyy. Cu toate că acesta conţine o listă impresionantă de cuvinte, veţi avea uneori surpriza ca softul să nu recunoască anumite cuvinte in cadrul pasului 3. Atunci cănd intălniţi o astfel de situaţie, tot ce trebuie să faceţi este să adăugaţi acel cuvănt in dicţionar şi el va fi recunoscut pe viitor.

Dacă la interpretarea textului după scanurile proprii, Abby FineReader nu prea intămpină probleme, la interpretarea textului din poze este o altă poveste. Chiar dacă poza este făcută alb-negru, software-ul va avea probleme la interpretarea şi redarea textului. La acest capitol, programatorii lui Abbyy mai au incă de lucrat, iar recomandarea noastră este să folosiţi imagini scanate cu Abbyy.

Abbyy Fine Reader 8.0 este extrem de impresionant prin rapiditatea şi acurateţea cu care lucrează. Un dezavantaj al acestui soft este insă preţul, destul de ridicat: 149 euro pentru versiune Professional şi 299 euro pentru versiunea Corporate. Cu toate acestea, necesitatea unui astfel de soft, mai ales in cadrul firmelor, este foarte mare, iar perfomanţele sale se ridică la nivelul costurilor de achiziţie.

×
Subiecte în articol: documente test software textului