Serviciile de telefonie prin internet, deşi sunt apărute de relativ puţin timp, au din ce in ce mai mulţi utilizatori. In ţările intrate mai tărziu in UE, această tehnologie este mai populară decăt in cazul celorlalte state membre
Serviciile de telefonie prin internet, deşi sunt apărute de relativ puţin timp, au din ce in ce mai mulţi utilizatori. In ţările intrate mai tărziu in UE, această tehnologie este mai populară decăt in cazul celorlalte state membre.
Intr-un studiu recent al pieţei comunicaţiilor electronice la nivelul Uniunii Europene se arată că internetul este o alternativă tot mai populară atunci cănd vine vorba de traficul de voce. La intrebarea "Foloseşte vreunul din membrii familiei, inclusiv dumneavoastră, un PC acasă pentru a realiza apeluri telefonice pe internet?", 17% dintre europenii care au o conexiune la internet acasă au răspuns afirmativ.
Romănia se situează peste această medie, 21% dintre respondenţii romăni declarănd că folosesc serviciile de tipul VoIP. De altfel in ţările recent acceptate in UE, procentul celor care utilizează această alternativă este mai mare decăt in cazul statelor EU15. Cea mai mare rată de utilizare a acestei tehnologii, de peste 50%, se intălneşte in Lituania, Letonia şi Bulgaria.
CREŞTERE. Cel mai recent raport pe acest subiect, realizat de Point Topic, arată că numărul abonaţilor la astfel de servicii a crescut mai mult de două ori pe parcursul anului trecut, ajungănd de la 19 milioane la 40 de milioane. Japonia a fost liderul şi la acest capitol, cu 13,75 milioane de abonaţi. In Europa, tehnologia VoIP (Voice over Internet Protocol) a fost responsabilă pentru aproape un sfert din traficul de voce iniţiat de la telefoanele fixe. Lider in privinţa convorbirilor PC-to-PC rămăne Skype, care la sfărşitul anului trecut a raportat 171 de milioane de clienţi inregistraţi.