x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Anchetă antitrust la Google şI Apple

Anchetă antitrust la Google şI Apple

05 Mai 2009   •   00:00

Autorităţile americane au demarat o anchetă la Google şi Apple, pentru a determina dacă prezenţa a doi directori în conducerile ambelor companii afectează legislaţia din domeniul concurenţei, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de Wall Street Journal.



Directorul general executiv al Google, Eric Schmidt, şi fostul şef al Genentech, Arthur Levinson, deţin funcţii în Consiliile de Administraţie ale ambelor companii IT, iar legislaţia antitrust din SUA permite autorităţilor să intervină dacă prezenţa unor directori în conducerile mai multor companii competitoare constituie un conflict de interese şi afectează mediul concurenţial.

Astfel de probleme sunt anchetate rar, potrivit specialiştilor, în principal deoarece impactul "suprapunerii directorilor" este dificil de identificat şi dovedit legal. Totodată, problema este uşor de rezolvat prin demisii.

Purtătorii de cuvânt ai Google şi Apple au refuzat să comenteze informaţiile, iar Schmidt şi Levinson nu au putut fi contactaţi de WSJ.

Ancheta este cea de-a treia investigaţie în care este implicată Google în ultimele 12 luni. În toamna anului trecut, Departamentul de Justiţie a anunţat că va acţiona în instanţă pentru a bloca parteneriatul dintre Google şi Yahoo pe segmentul publicităţii online pe motoare de căutare, acuzând poziţia dominantă a Google pe piaţa mondială a căutărilor online şi publicităţii online.

Ulterior, Departamentul de Justiţie a început să verifice dacă propunerea Google de a încheia înţelegeri cu autori şi publisheri pentru a obţine licenţe copyright pentru milioane de lucrări digitale este anticoncurenţială, potrivit altor surse.

Google şi Apple au dominat timp de mai mulţi ani segmente separate ale industriei IT, însă au început recent să se suprapună şi să concureze direct în anumite zone, printre care software-ul pentru telefoane mobile, browserele web sau media şi servicii video online.
Ancheta privind prezenţa celor doi directori în conducerile Google şi Apple este fundamentată în baza unui articol al unei legi antitrust din 1914.

Administraţia Obama a sugerat, anterior, că va acţiona mai dur decât administraţia Bush în zona practicilor anticoncurenţiale.

×
Subiecte în articol: IT google