x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Angry Birds, jocul care ne-a înfierbântat celularele

Angry Birds, jocul care ne-a înfierbântat celularele

de Alexandru Radescu    |    21 Mar 2011   •   20:03
Angry Birds, jocul care ne-a înfierbântat celularele

157480-angry-birds.jpgFurioase pe porcii care le fură ouăle, câteva păsări pornesc în misiunea de recuperare, proiectate în atac de o banală praştie.

Totul se întâmplă pe ecranul tactil al telefonului mobil, avem câteva tipuri de păsări (fiecare cu abilităţi extra), diverse tipuri de construcţii prin care se ascund rău­făcătorii porci verzi.
Pare banal, dar într-un an de la lansare (decembrie 2009), Angry Birds ajunsese în topul celor mai populare jocuri video pentru iPhone, iar lansarea versiunii pentru platforma Android a însemnat 1 milion de descărcări în primele 24 de ore. Producătorii finlandezi (Rovio Mobile) se laudă acum cu 100 de milioane de descărcări ale tuturor versiunilor „Angry Birds” („Păsările furioase”). Producătorii scot pe piaţă şi versiuni speciale: pentru Halloween, pentru Sărbătorile de iarnă, de Valentine’s sau Sf. Patrick.

Între timp a apărut şi versiunea de PC, dar utilizatorii de smartphone cu Windows 7 încă mai aşteaptă o versiune şi pentru telefoanele lor, în aceeaşi situaţie fiind şi posesorii de Xbox, PlayStation sau Nintendo. Pentru utilizatorii iOS (inclusiv iPad), Angry Birds poate fi descărcat gratis (versiune limitată), dar şi pe bani, în schimb pentru Android este gratis, dar cu reclame incluse. De altfel, se spune că Rovio primeşte în jur de 1 milion de dolari pe lună de la cei care îşi fac reclamă în versiunea de Android. După succesul uriaş, finlandezii au anunţat recent că au obţinut finanţări de 42 de mililoane de dolari, iar la sfârşitul săptămânii trecute au comunicat faptul că vor să se listeze la bursa americană, în viitorul apropiat.

În orice caz, contextul global pe piaţa jocurilor video pentru terminale mobile este mai mult decât favorabil. Potrivit firmei de cercetare de piaţă Gartner, estimările pentru acest an arată o creştere de 19% a veniturilor, până la 5,6 miliarde de euro. Mai departe, previziunile urcă până la 11,4 miliarde de euro în 2014.

Jocuri pentru tot românul
Conform statisticilor publicate pe site-ul Rovio Mobile, jocul video Angry Birds se află pe prima poziţie şi în preferinţele utilizatorilor români de iPhone (aplicaţii descărcate pe bani). La nivelul lui 2010, cele mai descărcate jocuri din Orange World au fost cele din categoriile Sport, Curse maşini, Acţiune/ Shoot şi Aventură/RPG, acestea reprezentând mai mult de jumătate din totalul jocurilor. Din partea Vodafone, printre cele mai populare jocuri descărcate de clienţi se numără titluri precum FIFA, Assassin’s Creed, WORMS, Need for Speed, Ferrari World Championship. Pe de altă parte,  avem practic o nouă eră în industrie, interfaţa touchscreen oferind posibilităţi de dezvoltare doar visate cu câţiva ani în urmă. În ceea ce priveşte jocurile pentru PC, oficialii Best Distribution au estimat o creştere de 15% a pieţei din România pentru anul trecut.

În topul celor mai bine vândute jocuri în 2010 se regăsesc World of Warcraft, urmate de Starcraft Wings of Liberty, FIFA11, Sims3. Call Of Duty Black Ops. De altfel, 2010 a fost un an fericit pentru gamerii din lumea întreagă. Au ieşit pe piaţă titluri îndelung aşteptate, cu milioane de utilizatori înregistraţi, plătitori de taxe lunare:  WOW Cataclysm sau  Starcraft 2.

×
Subiecte în articol: tehnică jocuri celular