x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Automobile - Sună automat la 112 in caz de accident

Automobile - Sună automat la 112 in caz de accident

de Cristian Ionita    |    17 Sep 2007   •   00:00

Comisia Europeană a anunţat astăzi că toate automobilele produse in Europa ar putea fi echipate pănă in 2010 cu un sistem automat pentru apeluri de urgenţă, in caz de accident, anunţă AFP.

In 2005, Comisia Europeană şi producătorii de automobile au ajuns la un acord, ca pănă in 2009 să fie dezvoltat sistemul eCall, care să apeleze automat numărul unic 112 şi să permită localizarea accidentului. Noutatea vine din echiparea standard a tuturor automobilelor noi cu sistemul eCall.

Potrivit estimărilor Comisiei, pănă la 2.500 de vieţi ar putea fi salvate anual in Europa dacă toate autovehiculele ar fi echipate cu sistemul eCall. Căteva state au semnat deja un protocol prin care se angajează să susţină punerea in aplicare căt mai rapidă a noului sistem. Restul ţărilor membre a fost invitat să semneze protocolul pănă la sfărşitul lui 2007.

Comisia şi-a propus să reducă la jumătate numărul victimelor accidentelor rutiere pănă in 2010. In acest context, vor incepe consultări cu producătorii de automobile pentru echiparea tuturor automobilelor de talie mică sau medie cu sistem de control electronic al stabilităţii (ESP) - fapt care ar putea salva 4.000 de vieţi anual.

Ar mai putea intra in dotarea standard a automobilelor europene sistemele de asistenţă la frăna de urgenţă (AFU) şi de prevenire a coliziunilor (e vorba de un sistem radar, aflat deocamdată in test pe maşinile germane de lux). Incă nu există un termen de implementare, dar Comisia spune că aceste ultime două sisteme de siguranţă ar reduce numărul ciocnirilor din spate cu 60%.

×
Subiecte în articol: IT