x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Bătaie pe laptopuri

Bătaie pe laptopuri

de Cristian Ionita    |    17 Aug 2007   •   00:00
Bătaie pe laptopuri
Sursa foto: Juan Lobo/

In trimestrul al doilea al anului, romănii au cumpărat 165.000 de computere in valoare de 147 de milioane de dolari. Comparativ cu anul trecut, vănzările de laptopuri s-au dublat.

Studiu - Piaţa computerelor a crescut cu 58% in trei luni

In trimestrul al doilea al anului, romănii au cumpărat 165.000 de computere in valoare de 147 de milioane de dolari. Comparativ cu anul trecut, vănzările de laptopuri s-au dublat.

Piaţa romănească a computerelor a crescut cu 58% in trimestrul al doilea, ajungănd la valoarea de 147 de milioane de dolari, potrivit unui studiu dat publicităţii ieri de International Data Corporation (IDC).

Ca număr de unităţi văndute, au fost inregistrate 165.000 de computere, cu 30% mai mult decăt in trimestrul doi al anului 2007.

Laptopurile s-au văndut ca păinea caldă, inregistrăndu-se cu 120% mai multe unităţi văndute decăt in al doilea trimestru al anului trecut. Din aprilie şi pănă in iunie, vănzările de sisteme desktop (calculatoare de birou) au crescut cu 23%. Creşterea s-a datorat unor proiecte din sectorul public şi achiziţiilor de tehnică de calcul cu sprijin guvernamental.

Â

DETALII. Piaţa serverelor a inregistrat, de asemenea, o evoluţie remarcabilă, majorăndu-se cu aproape 82% peste valoarea inregistrată in aceeaşi perioadă a anului precedent. "Strategiile de marketing ale distribuitorilor, asociate cu preţurile in scădere ale componentelor şi un dolar aflat in declin, imping vănzările de notebook-uri către noi valori maxime. Lucrurile se vor calma in timp, pe măsură ce raportul intre vănzările desktop şi notebook se apropie de unu la unu", a explicat analistul IDC Călin Mirea. Pentru primele trei luni ale anului, IDC a raportat o creştere de peste 43,4% faţă de anul trecut, valoarea fiind de 180 de milioane de dolari. Ca volum, vănzările de PC-uri au crescut cu 35,2%, la 210.000 de unităţi. Potrivit GfK Group, preţul mediu al PC-urilor a scăzut cu 8,3%, de la 1.727 de lei, la inceputul anului, la 1.583 de lei, in martie. Desktop-urile s-au ieftinit cu 9,5%, la 1.320 de lei de la 1.459 lei, iar notebook-urile cu 12% (367 de lei), preţul din luna martie fiind de 2.610 de lei. Datele IDC sunt valabile pentru sistemul de retail, adică vănzările in magazinele de specialitate.

×
Subiecte în articol: IT