x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Biblioteca digitală Google, pe masa CE

Biblioteca digitală Google, pe masa CE

de Cristian Ionescu    |    07 Sep 2009   •   00:00

Comisia Europeană discută azi despre întelegerea făcută de Google cu mai multi autori şi editori din SUA, pentru a scana, cataloga şi arhiva electronic milioane de cărţi, potrivit computerweekly.com



La întalnire vor participa numeroşi editori, autori, bibliotecari, precum şi alte părţi interesate, editorii europeni exprimându-si îngrijorarea de faptul că nu au avut suficientă putere în discutarea contractului cu SUA. Iniţial, Google a făcut unele concesii, cum ar fi acceptul să se consulte cu editorii europeni, înainte de a include operele europene în biblioteca digitală. Însă problemele nu sunt nici pe departe rezolvate. Acestea se referă la faptul că diferitele legislaţii naţionale vor împiedica cooperarea dintre cele două părţi, devaforizând Europa în trecerea la biblioteca electronică online.

Susţinătorii procesului de digitalizare vor ca UE să sprijine acordul de SUA şi să se concentreze pe un acord similar în cadrul UE, pentru promovarea procesului de digitalizare a patrimoniului ei cultural. Însă criticii nu vad cu ochi buni iniţiativa Google, exprimându-si îngrijorarea cu privire la o singură companie din SUA, care va acţiona ca un depozit al culturii europene, în procesul de digitalizare, în loc de "Europeana", iniţiativa Europei, finanţată din fonduri publice.

×