x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Bicicleta care asculta de telefonul mobil

Bicicleta care asculta de telefonul mobil

08 Iul 2004   •   00:00

Transportul public este o parte din rutina zilnica a milioane de oameni, insa putini ajung la destinatie asa cum trebuie.

Transportul prin oras implica o combinatie enervanta de autobuze, tramvaie sau metrouri, fiecare calatorie fiind intrerupta de lungi rastimpuri de asteptare in statii. O solutie la aceasta problema ar putea fi Oybike, un sistem de inchiriere a bicicletelor actionat prin telefonul mobil, menit sa faca transportul mai usor si mai rapid. Sistemul este testat in vestul Londrei, unde au fost instalate cateva puncte de inchiriere in statii ale mijoacelor de transport in comun. Cei care au conceput acest sistem spera ca el sa fie extins in curand.

TAXE DE INCHIRIERE. Persoanele care vor sa foloseasca Oybike se inscriu si platesc o taxa anuala de 10 lire sterline (aproximativ 15 euro), apoi isi pot utiliza telefoanele mobile pentru a debloca si inchiria o bicicleta pe care sa o foloseasca cat timp doresc. Utilizatorul va primi prin telefon un cod PIN pentru a debloca bicicleta la inceputul calatoriei si un altul pentru a o bloca la sfarsit si a stabili care este costul calatoriei. Tarifele de inchiriere incep de la 0,3 lire pentru 15 minute si ajung la 8 lire (aproximativ 12 euro) pentru opt ore petrecute pe bicicleta. Primele 28 de statii din care se poate inchiria o astfel de bicicleta sunt plasate in apropierea statiilor de metrou, de autobuz sau langa cinematografe si teatre. (Iohanna Onaca)

SIMILAR

Astfel de sisteme mai exista in lume, insa nici unul dintre ele nu este utilizat prin telefonul mobil. In Franta, sistemul Smart Bike are la baza utilizarea cardurilor, in timp ce altele se pot folosi cu ajutorul monezilor. In cartierele londoneze, unde sistemul a fost implementat de trei saptamani, bicicletele nu au fost distruse de bandele de vandali din zona. "Vrem ca acest sistem sa devina o alta componenta a transportului public", spune Bernie Hanning, inventatorul tehnologiei Oybike.

×
Subiecte în articol: IT