x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Buyin–noul gigant telecom, co-producţie franco-germană

Buyin–noul gigant telecom, co-producţie franco-germană

de Alexandru Radescu    |    16 Oct 2011   •   14:59

Piata de comunicatii din Europa se pregateste ss intre “in contact' cu puterea unita de business a doi giganti: France Telecom si Deutsche Telekom, dupa ce autoritatile antitrust au aprobat aceasta initiativa. Noul joint-venture (intitulat “Buyin') intra de maine (17 octombrie) in drepturi si va fi condus de un fost manager al companiei germane, Volker Pyrtek (52 de ani).

Pe 18 aprilie, oficialii FT si DT au anuntat incheierea unui “acord preliminar, ne-angajant, de combinare a operatiunilor de aprovizionare intr-un joint venture 50/50' care urma sa fie infiintat in trimestrul patru al anului. Prin aceasta miscare, cele doua companii estimau economii de 1,3 miliarde de euro. Activitatile care vor fi combinate reprezinta achizitiile de echipamente pentru consumatori, echipamente de retea, platforme de servicii si, incepand cu patru proiecte-pilot, infrastructura. Joint venture-ul va avea doua unitati operationale, la Bonn si la Paris, iar angajatii celor doua entitati vor fi echipele care se ocupa in prezent de aprovizionare si achizitionare la cele doua companii (250 de angajati).

"In actualul context, Orange Romania va beneficia in mod direct de parteneriatele strategice agreate la nivelul companiilor-mama si in mod particular de colaborarea intre FT si DT", ne-a declarat Madalina Suceveanu, Chief Technical Officer Orange Romania, in luna aprilie, pe marginea acestui subiect.

Pe de alta parte, Orange a anuntat pe 10 octombrie scoaterea la vanzare a filialei din Elvetia, estimata la 2 miliarde de franci elvetieni, potrivit telecompaper.com. Operatorul detine doar 17% din piata telefoniei mobile din Elvetia, una dominata de Swisscom. Pe de alta parte, compania franceza continua sa se extinda pe piata telecom din Africa, acolo unde gaseste mai multe “oportunitati de crestere'.

La sfarsitul lui aprilie, directorul general FT, Stéphane Richard, declara pentru Wall Sreet Journal: “Am intrat intr-o faza dificila. Modelul nostru economic din Europa se afla sub presiune (…) Portofoliul nostru din Europa trebuie sa fie mai eficient. In anumite state nu exista crestere'. Declaratiile au starnit o furtuna mediatica iar oficialii companiei au revenit peste cateva zile cu declaratii suplimentare, inclusiv pentru piata din Romania: “in momentul de fata nu s-a luat nicio decizie de a vinde sau de a ne consolida operatiunile de pe nicio piata europeana si nici nu avem un astfel de proiect in curs de implementare'.

Deutsche Telekom a devenit si cel mai mare actionar OTE (40% din actiuni si functii de top management), companie greceasca de comunicatii prezenta in Romania prin Romtelecom (54% din actiuni), Cosmote si lantul de retail GSM, Germanos.

×