x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Ce TREBUIE să ştii când suni sau trimiţi SMS pentru SERVICII cu VALOARE ADĂUGATĂ

Ce TREBUIE să ştii când suni sau trimiţi SMS pentru SERVICII cu VALOARE ADĂUGATĂ

de Alexandru Radescu    |    20 Aug 2014   •   13:22
 Ce TREBUIE să ştii când suni sau trimiţi SMS pentru SERVICII cu VALOARE ADĂUGATĂ

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a adoptat Codul de conduită care reglementează modalitatea de utilizare a numerelor naţionale scurte interne şi a codurilor scurte SMS/MMS folosite pentru jocuri, concursuri şi diverse servicii oferite prin intermediul telefoanelor mobile. Codul se aplică furnizorilor de reţele publice de comunicaţii electronice şi furnizorilor de servicii cu valoare adăugată şi aduce, printre altele, măsuri suplimentare de protejare a utilizatorilor, pentru a evita abuzurile sau fraudele asociate accesării serviciilor cu valoare adăugată.

De exemplu, utilizatorii trebuie să primească informaţii clare despre tariful aplicabil şi modalitatea de tarifare a apelului sau a mesajelor SMS/MMS de fiecare dată când li se comunică numărul sau codul scurt aferent serviciului cu valoare adăugată, precum şi la momentul iniţierii serviciului. În cazul serviciilor furnizate prin SMS/MMS recurente, utilizatorii vor fi informaţi asupra faptului că taxarea ulterioară se va realiza fără a mai fi necesare alte acţiuni din partea lor, dar şi asupra mecanismului de dezabonare. Detaliile privind consumul de servicii cu valoare adăugată oferite prin intermediul numerelor şi codurilor scurte se vor regăsi şi în factura detaliată emisă abonaţilor de către furnizor.

Prin apelarea şi transmiterea de SMS-uri către un număr scurt format din 3-5 cifre sau prin răspunsul la un SMS primit de la un astfel de număr, utilizatorii solicită sau se abonează la servicii de conţinut pentru care, în general, sunt taxaţi suplimentar. Aceste numere sunt alocate de către furnizori în reţelele proprii, serviciile cu valoare adăugată fiind, de regulă, furnizate de terţi, care utilizează reţeaua pentru asigurarea accesului utilizatorilor la conţinutul furnizat şi încasarea tarifului aferent. Apelurile sau mesajele prin care utilizatorii solicită suport tehnic, imagini şi sunete speciale pentru telefonul mobil (ringtones), informaţii, plata unor servicii sau produse, horoscop, concursuri şi jocuri sau anumite aplicaţii ce pot fi descărcate pe telefonul mobil nu sunt scăzute din minutele sau SMS-urile incluse în abonamente/extraopţiuni, fiind, de cele mai multe ori, taxate cu un tarif mai mare decât cel practicat pentru un apel/SMS în reţea. În plus, sunt situaţii când utilizatorii se abonează la astfel de servicii prin transmiterea unui singur SMS către un număr scurt, fiind ulterior taxaţi în mod recurent.


 


 

×