x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cel mai rapid robot

Cel mai rapid robot

de Mihai Manole    |    23 Iul 2007   •   00:00
Cel mai rapid robot
Sursa foto: TOSHIFUMI KITAMURA/

Lecţiile unui fiziolog din anii ’30 au fost folosite pentru a pune la punct cel mai rapid robot al lumii. Runbot, aşa cum a fost el denumit, este un robot dinamic, capabil să inveţe singur.


Nikolai Bernstein a formulat o teorie potrivit căreia mişcarea animală nu este controlată atăt de mult de creier, căt de anumite circuite locale răspunzătoare pentru majoritatea comenzilor. Creierul intervine atunci cănd parametrii de deplasare se schimbă, ca de exemplu cănd se trece de la un tip de teren sau suprafaţă la alta.
Mecanism. Paşii de bază ai Runbot-ului sunt controlaţi de informaţii-reflex primite de le senzorii periferici situaţi in articulaţiile şi picioarele robotului, dar şi cu ajutorul unui accelerometru care monitorizează inclinaţia acestuia. Senzorii transmit informaţiile unor inele neurale, echivalentul circuitelor locale care, in urma analizei datelor, modifică mersul robotului in timp real. Informaţiile de la senzori sunt determinate de interacţiunea maşinii cu terenul, astfel incăt paşii pot fi ajustaţi cănd apar modificări ale acestuia. La fiecare pas, circuitele de control verifică gradul de tensiune din articulaţii şi se asigură că a inceput şi pasul următor. Runbot poate depăşi viteza de trei lungimi de picior pe secundă, fiind astfel doar cu puţin mai lent decăt cel mai rapid mers uman.


OBSTACOLE. Dacă robotul va intămpina un obstacol, o schimbare semnificativă a terenului, cum ar fi o pantă, intervin funcţiile de nivel inalt ale Runbot-ului, circuitele de invăţare… din căzături. Ceea ce face din Runbot un model atăt de special este deci mersul său, diferit de cel al altor roboţi, precum Asimo, robotul vedetă din reclamele tv ale Honda. Creatorii Runbot-ului au vrut ca acesta să aibă un mers uman. Primul pas a fost crearea unui cadru biomecanic care să suporte modele de mers pasiv, adică mers care nu necesită ajutor la coborărea unei pante, de exemplu, fiind conduşi de gravitaţie şi păstrăndu-şi poziţia conformă cu un model mecanic corect. Apoi intervin reţelele neurale care operează intre articulaţii şi coloana sa vertebrală. Runbot a fost capabil să adopte noi modele de mers după numai căteva repetiţii, invăţănd din greşeli intr-o manieră similară copiilor.

×
Subiecte în articol: IT