x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Celulare virusate - "Cabir" a atacat si Capitala

Celulare virusate - "Cabir" a atacat si Capitala

de Alexandru Radescu    |    24 Noi 2006   •   00:00
Celulare virusate  -  "Cabir" a atacat si Capitala

Daca vedeti in telefon un fisier cu numele caribe.sys, ar fi bine sa-l stergeti imediat. Este vorba de un virus care a afectat deja celularele mai multor bucuresteni.

Mai multi bucuresteni si-au dus telefoanele mobile la service dupa ce-au constat un "comportament ciudat" al terminalelor. Dupa ce au activat optiunea de bluetooth si au acceptat un mesaj s-au trezit ca pe ecranul terminalului scrie cum ca au primit un MMS numit caribe si ca ar trebui sa il deschida. Mare greseala. Unora dintre ei li s-a blocat telefonul, altii primeau acelasi mesaj de zeci de ori pe zi.

VIRUS. Este vorba de "Cabir", un virus care se raspandeste prin Bluetooth. Poate infecta orice device mobil care foloseste sistemul de operare Symbian Series 60 si are Bluetooth activat in modul "In descoperire". Este nevoie de interventia utilizatorului pentru ca el sa ruleze (utilizatorul trebuie sa clicaie pe fisierul caribe.sys proaspat primit si apoi sa aleaga sa-l instaleze, in ciuda unui mesaj care avertizeaza ca fisierul vine de la un provider necunoscut, ne-a explicat Razvan Stoica, Technology Communications Manager la BitDefender. Odata instalat, cand virusul gaseste un alt dispozitiv Bluetooth, incearca sa trimita copii. Dupa ce a fost infectat, un telefon nu mai poate fi scos din modul "Descoperibil". Odata ce ati primit totusi un fisier cu numele caribe.sys este bine sa-l stergeti imediat. Dupa cum ne-a zis una dintre victimele virusului, cei de la service vor tine terminalul 10 zile pentru devirusare.

ANTIVIRUS. Solutii antivirus pentru telefoane mobile au aparut si pe piata romnaneasca. In luna septembrie, Bitdefender a lansat versiunea publica pentru testare a aplicatiei sale antivirus pentru protectia telefoanelor mobile si a echipamentelor digitale de buzunar (PDA), realizat pentru sistemele de operare Symbian si Windows Mobile. Mobile Antivirus v2 va putea fi actualizat constant, prin GRPS, conexiune Wi-Fi sau prin sincronizarea echipamentului mobil cu un computer conectat la Internet.
O alta varianta ar fi Trend Micro Mobile Security 3.0, dar pe care trebuie sa-l comandati la Gecad.

COMMWARRIOR
In luna iunie a anului trecut, s-a aflat si de prima virusare a unui mobil in Romania.
Virusul CommWarrior a fost raportat de o persoana din Timisoara, posesoare a unui model Nokia 6600. Potrivit unei analizei Gecad, CommWarrior alegea aleator maximum 256 de numere de telefon din agenda de contacte de pe telefonul infectat si trimite un mesaj MMS spre acestea. Virusul respectiv i-a "umflat" factura telefonica timisoreanului.
Mesajul continea ca atasament fisierul .sis (atasamentul fiind de tip application/vnd.symbian.install), ceea ce ii permite sa se instaleze (cu acordul utilizatorului) pe telefonul-tinta. Piata de produse antivirus destinate telefoniei mobile este in continua crestere, analistii din domeniu estimand sa atinga un total de 12 miliarde de dolari pana in 2007, fata de "numai" un miliard de dolari in 2005. Primul virus pentru telefoane mobile, Cabir, a aparut in vara lui 2004.

×
Subiecte în articol: IT mobile