x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Credinciosii isi intorc fata spre celulare

Credinciosii isi intorc fata spre celulare

27 Aug 2004   •   00:00

Binecredinciosi din intreaga lume folosesc telefoanele mobile drept "instrumente ale credintei", incepand cu musulmanii, ale caror celulare indica directia catre Mecca, pana la romano-catolicii care primesc mesaje scrise zilnic din partea Vaticanului (pe baza de abonament) sau hindusii care-si trimit rugaciunile catre templu prin SMS.

CRISTIAN IONITA

Operatorii de telefonie mobila si Biserica lanseaza servicii religioase pentru a atrage credinciosii posesori de telefoane mobile. Companii precum LG Electronics sau Ilkone Mobile Telecommunications (Dubai) produc celulare care ii ajuta pe musulmani in practicarea zilnica a credintei.

BUSOLA. Telefoanele indica directia catre Mecca, amintesc utilizatorului ca este ora de rugaciune sau chiar includ o versiune electronica a Coranului, potrivit editiei electronice a Wired News. Credinciosii care nu si-au cumparat inca un astfel de telefon il pot personaliza pe cel vechi descarcand de pe Internet tonuri de apel sau calendare religioase.

SMS. Un mijloc de comunicare extrem de folosit in toate colturile lumii, mesajele text devin si ele un instrument religios. Operatorul indian BPMobile le permite clientilor sa trimita rugaciuni prin SMS unui templu din Bombay, de unde preotii le ofera zeului hindus Ganesh.

IN DIRECT DE LA VATICAN. Crestinii pot primi un SMS zilnic de la Vatican, intitulat "Gandul zilei din partea Papei". Deocamdata se pot abona clientii operatorilor AT&T Wireless, Verizon Wireless si Cingular, la pretul de 30 de centi pe SMS. Mai multe date despre acest serviciu puteti afla de la adresa de Internet www.popemessage.com.

Gandul zilei a devenit atat de popular, incat Vaticanul testeaza deja o versiune mai avansata prin care vor fi trimise mesaje multimedia (MMS). Astfel, credinciosii vor putea primi zilnic mesaje text, audio sau chiar imagini video de la slujba saptamanala oficiata de Papa la Bazilica Sf. Petru din Vatican.

YOGA PRIN MMS

Americanii pot primi deja indrumari spirituale yoghine multimedia, daca se aboneaza la "Cele sapte legi spirituale", un serviciu care ofera "invataturile sfinte ale lui Deepak Chopra". Abonatii primesc aforisme zilnic, imagini si sfaturi culinare. "Cred ca este excelent", spune rabinul Emanuel Carlebach de la Casa Congregatiei Israelului din Quebec, SUA. El downloadeaza psalmi pe dispozitivul sau Palm prin intermediul site-ului PilotYid.com. Acesta ofera un serviciu orientat catre evreii care folosesc sistemul de operare Palm. "Este una din invataturile Torei: ar trebui sa folosim orice de pe lume pentru a-l sluji pe Dumnezeu", spune rabinul. Virusul saptamanii: Rbot-GR Hackerii ti-au intrat in webcam Creatorii de virusi au conceput un vierme care poate sa foloseasca webcam-ul pentru a-i spiona pe cei care folosesc acest aparat hi-tech, atunci cand sunt si conectati la Internet. In plus, Rbot-GR este capabil sa "inregistreze" si ceea ce vorbiti prin Internet, trimitand informatiile audio si video catre cei care l-au creat, se arata intr-un material vnunet.com. Acest vierme exploateaza vulnerabilitati din sistemul de operare Windows, instaland un troian pe sistemele afectate.
Viermele a fost descoperit de expertii in informatica de la Sophos.

Dupa cum a declarat un consultant in tehnologie de la aceasta companie, Rbot-GR poate servi excelent spionajului industrial, ceea ce nu inseamna ca i-ar fi "rusine sa intre in dormitoarele multor utilizatori de PC cu web-cam".

Expertii de la Sophos spun ca hackerii si-au transformat "creaturile" in adevarate cocktail-uri, virusii aparand in prezent cu mai multe functionalitati daunatoare.
×
Subiecte în articol: IT