x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cu Nokia PureView 800 până-n Mongolia

Cu Nokia PureView 800 până-n Mongolia

de Alexandru Molovata    |    21 Oct 2012   •   00:16
Cu Nokia PureView 800 până-n Mongolia

Ca fotograf profesionist, în expediţia Dacioţi până-n Mongolia, aveam nevoie de o cameră foto profesională DSLR, dar şi de un aparat foto mic, care să ocupe un spaţiu aproape neglijabil în bagajul mult supradimensionat, de un dispozitiv pe care să îl pot scoate repede din buzunar chiar şi în locuri în care fotografiatul nu este permis. Dar de ce să nu combin facilităţile unei compacte cu abilităţile unui smartphone: singurul telefon care se poate lăuda cu o cameră de zeci de milioane de pixeli este Nokia PureView 808!

Din primul moment, de când l-am scos din cutie, am simţit că am în mână un aparat foto şi nu un telefon: este greu, are 169 de grame şi o grosime de 13,9 mm, o carcasă din plastic mat cu o aderenţă bună. Camera foto cu obiectiv Carl Zeiss plus bliţul Xenon este destul de proeminentă, dar nu atât cât să fie deranjantă. Inginerii de la Nokia au au construit telefonul în jurul acestei camere foto. Mai mult, are aproape toate setările unui aparat foto semiprofesional:  compensare a expunerii, presetări ale balansului de alb şi o gama foarte variată a sensibilităţii ISO 50 - 1.600. Ecranul AMOLED de 4.0 inci  (360 x 640 pixeli), protejat de Gorilla Glass şi bazat pe tehnologia ClearBlack şi-au făcut treaba şi ziua, şi noaptea şi nu are nicio urmă de la utilizarea intensă cât m-a însoţit până în Mongolia şi înapoi. Puteam destinge cele mai mici detalii şi am putut fotografia şi filma cu uşurinţă atât în soarele puternic din deşerturile Karakum, Kîzîlkum şi Gobi, cât şi la mare altitudine, printre crestele înzăpezite ale munţilor Tian-Shan şi Altai.

Tot cu Nokia PureView 808 am şi filmat momentele cele mai interesante din aventura noastră. Calitatea obiectivului şi filmarea de 1080p Full HD la 30 FPS cu autofocus continuu şi-au făcut treaba şi filmările video HD pot concura cu cele făcute cu camere foto mai pretenţioase.

Recunosc că am folosit acest telefon mai mult ca aparat foto, dar nu pot să neglijez sistemul de operare Nokia Belle Feature Pack 1, care se mişcă foarte rapid pe un procesor ARM 11 cu frecvenţa la 1.3 GHz. Deşi funcţiile şi aplicaţiile SO Belle nu se pot lăuda cu o ofertă bogată precum cele de Android sau iOS, mi-au fost suficiente pentru a folosi zona de smartphone pentru convorbiri, acces la internet, download.

După ce am făcut fotografiile, am fost foarte plăcut surprins să constat că nu este nevoie să scot laptopul pentru a edita imaginile. Şi nu mă refer doar la imaginile capturate cu mobilul. Mai exact, făceam fotografiile cu aparatul foto profesional, le transferam cu un card SD + WiFi direct pe telefon şi le editam cu aplicaţia, apoi le încărcam prin reţelele 3,5G (în funcţie de acoperire).

×