x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Curent electric wireless

Curent electric wireless

de Cristian Ionescu    |    05 Oct 2009   •   00:00

În ciuda numeroaselor tehnologii pentru trimiterea de date wireless, încă mai există acel cablu, fără de care, cele mai multe gadget-uri nu pot funcţiona. Cablul de alimentare rămâne o parte necesară, de cele mai multe ori inestetică, a multor aparate electronice moderne. Potrivit IDG, Sony a gasit o modalitate de a elimina şi ultimul cablu.



Compania a dezvoltat prototipul unui sistem, care poate trimite wireless, suficientă energie electrică pentru a alimenta un televizor pe o distanţă scurtă, potrivit reprezentanţilor companiei. În teste, cercetătorii au reuşit să trimita 100 volti, pe o distanţă de 50 de centimetri, pentru a alimenta un televizor LCD de 22 inci. Sistemul este capabil de această performanţă, prin rezonanţă magnetică. O sursă de alimentare emite un flux de energie electrică într-o bobină de 40 cm, numită bobină primară, pentru a produce un câmp magnetic. Atunci când o bobină secundară este introdusă în interiorul câmpului magnetic, curentul este indus şi astfel se realizează transferul de energie electrică. Ambele dispozitive trebuie să fie reglate pe aceeaşi frecvenţă de rezonanţă, pentru ca transferul de putere să se finalizeze, însă alinierea exactă a celor două bobine nu este neapărat necesară, spun cercetătorii. De asemenea, sistemul protejează dispozitivele metalice plasate în interiorul câmpului magnetic, astfel încât acestea să nu se încălzească.

Sunt unele dezavantaje, inclusiv eficienţa sistemului şi distanţa pe care funcţionează acesta. Prototipul a obţinut în urma testelor, un procentaj de 80% privind eficienţa, ceea ce însemnă că o cincime din putere este irosită. Pierderi suplimentare s-au înregistrat şi în circuitele conectate la bobina secundară, astfel că, puterea iniţială a sistemului a fost redusă cu aproximativ un sfert. Sony a anunţat doar dezvoltarea tehnologiei de bază pentru sistem. Drept urmare, nu există detalii privind momentul când s-ar putea ajunge la stadiul de comercializare sau de implementare a acestei tehnologii în produse.

×
Subiecte în articol: IT wireless curent electric