x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cyber-alertă infracţională, cel mai "nociv" trimestru în online

Cyber-alertă infracţională, cel mai "nociv" trimestru în online

de Alexandru Radescu    |    23 Mai 2012   •   13:07
Cyber-alertă infracţională, cel mai "nociv" trimestru în online

Companiile de securitate informatica sunt in alerta maxima: primul trimestru al anului marcheaza o adevarata explozie a formelor de malware, atat pentru computere (PC sI Mac), cat sI pentru telefoane mobile cu sistem de operare, in special Android. Specialistii McAfee au detectat 8 milioane de versiuni, “familii' de programe malitioase, in perioada ianuarie-martie, ceea ce inseamna practic cel mai daunator trimestru, in online, din ultimii patru ani. Din acest total, versiunile de programe destinate furtului de parole ating pragul de un milion.

De asemenea, expertii McAfee au descoperit 8.000 de programe malware pentru platforme mobile, din acestea 7000 sunt pentru SO Android, cel mai popular pe aceasta piata in care vanzarile de smartphone le-au depasit pe cele de PC-uri. Raportul, citat de cellular-news.com, mai arata ca valul de spam care loveste mail-urile de pe tot globul insumneaza, pe luna, o mie de miliarde de mesaje comerciale nesolicitate, in top aflandu-se tari precum India, Brazila, China, Rusia, Indonezia.

Specialistii companiei rusesti de securitate informatica, Kaspersky, avertizeaza ca cyber-infractorii tintesc organizatii care folosesc atat computere cu Windows, cat si Mac-uri. Un exemplu este utilizarea a doua tipuri de cai troieni – unul pentru Mac si unul pentru Windows – pentru a obtine acces la date confidentiale. In functie de sistemul de operare al computerului, malware-ul potrivit este incarcat dupa ce, in prealabil, infractorii utilizeaza un exploit, capabil sa functioneze in ambele medii de operare.

'Judecand dupa viteza aparitiei noilor tipuri de malware pentru atacuri directionate asupra Mac OS X, deducem ca acestea nu sunt foarte complicat de realizat', spune Yuri Namestnikov, Senior Malware Analyst la Kaspersky Lab. 'In acelasi timp, neglijenta utilizatorilor de Mac, combinata cu lipsa protectiei de pe computerele lor, fac din Macintosh veriga cea mai slaba din lantul securitatii unui business', completeaza acesta.

×