x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Cyber-infractorii români, "exemplu" pentru crima organizată

Cyber-infractorii români, "exemplu" pentru crima organizată

14 Oct 2009   •   00:00

Adjunctul procurorului general american David Ogden a vorbit, la o reuniune Interpol, despre cazul românilor acuzaţi de fraudă computerizată în SUA, pe care îl consideră "emblematic" pentru evoluţia crimei organizate în lume.



Ogden a amintit participanţilor la reuniunea din Singapore că, în urmă cu un an, predecesorul său, Mark Filip şi procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, au anunţat punerea sub acuzare a 38 de persoane, printre care şi români, pentru fraudă computerizată ce a afectat mii de persoane şi sute de instituţii financiare din toată lumea, potrivit Departamentului American de Justiţie.

Procurorul a mai precizat că această reţea şi-a "unit forţele" cu alte grupări infracţionale din lume, inclusiv cu bandele de stradă din Los Angeles.
"După cum acest caz ilustrează în mod dramatic, globalizarea nu a adus un progres atât de important în niciun domeniu ca în crima organizată", a spus adjunctul procurorului general American, citat de Mediafax.

Ogden, precum şi unii dintre colegii săi, au vorbit la cea de-a 78-a adunare generală a agenţiei internaţionale de poliţie Interpol, şi despre necesitatea de a coopera mai eficient pe mai multe fronturi.

Un interes special ar trebui să fie acordat, potrivit lui Ogden, reţelelor de spălare de bani care permit reţelele de crimă organizată să se dezvolte în zone-cheie ale terorismului, cum ar fi Pakistan şi Afganistan, sau în alte locaţii strategice, inclusiv Europa, Africa şi America Latină.

Ogden a mai afirmat că trebuie să se acţioneze mai puternic pentru a combate grupurile transnaţionale de crimă organizată, care au acumulat venituri ilegale ce reprezintă până la 15% din produsul intern brut la nivel global.

În discursul său, precum şi într-un interviu acordat cotidianului Los Angeles Times, Ogden a avertizat că influenţa economică a grupurilor criminale a permis unora să neutralizeze şi să coopteze numeroase instituţii politice, judiciare şi poliţieneşti, în special în ţări destabilizate de conflict sau recesiune economică.
Cartelurile mexicane de droguri, reţelele de trafic de heroină din Asia de Sud, precum şi clanurile implicate în crima organizată din Asia şi ţările fostului bloc sovietic reprezintă în continuare ameninţări importante, a mai spus Ogden. "Împovărată în multe privinţe, poliţia nu a fost la fel de rapidă să se adapteze la globalizare, iar criminalii sunt foarte conştienţi de acest fapt", a adăugat el.

Ciprian Dumitru Tudor, Ovidiu Ionuţ Nicola Roman, Mihai Cristian Dumitru şi Petru Bogdan Belbiţă, toţi craioveni şi Radu Mihai Dobrică, Cornel Ionuţ Toniţa şi Cristian Navodaru, toţi din Galaţi, au fost acuzaţi de a fi folosit o aşa-numită "maşinaţiune phishing", prin care au obţinut date private despre conturile bancare ale mai multor persoane şi instituţii.

Alte 31 de persoane au fost acuzate de un juriu federal din Los Angeles, pentru 65 de capete de acuzare în legătură cu presupusa lor participare într-o schemă internaţională de extorcare prin internet, prin care au fost fraudate mii de persoane şi sute de instituţii financiare, după cum a anunţat procurorul general adjunct al SUA, Mark Filip, în mai 2008, la Bucureşti, în cadrul unei întâlniri cu procurorul general al României, Codruţa Kovesi.

Românii au extras fraudulos 3.409,99 de dolari din contul unui client People's Bank, în iunie 2005, de la un bancomat din Craiova. În 2006, Mihai Cristian Dumitru şi Ciprian Dumitru Tudor au accesat trei conturi de colectare a datelor folosind adrese IP din România. Autorităţile au descoperit că suspecţii şi-au trimis e-mailuri între ei, cu date confidenţiale despre conturi şi instrumente pentru a obţine altele.
Nicola Roman a fost localizat în Bulgaria şi arestat in baza unui mandat Interpol în 6 iunie 2007. El a fost extradat către SUA în 8 noiembrie 2007.
Cornel Ionuţ Toniţa (28 de ani), din Galaţi şi Petru Bogdan Belbiţă (25 de ani), din Craiova au fost extrădaţi, în ultima săptămână din august, autorităţilor americane.

×
Subiecte în articol: romani infractorii cyber