x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget De ce Apple nu poate face calculatoare ieftine

De ce Apple nu poate face calculatoare ieftine

25 Mai 2010   •   00:00
De ce Apple nu poate face calculatoare ieftine

Steve Jobs spunea în ianuarie că Apple nu ştie să realizeze computere ieftine, "care să nu arate a nişte vechituri". Şi are dreptate. Când am pus mâna pe MacBook, mi-am dat seama că omul e un adevărat profet.

Sigur, eram obişnuit cu Windows şi aveam şi un pic de experienţă cu Linux (Red Hat, Fedora dar mai ales Lycoris). Ok. Pas cu pas, am calcat în lumea mărului ghidându-mă pe ceea ce ştiam din Windows. Am pornit MacBook-ul dar s-a stins din cauza lipsei de energie în baterie. L-am conectat, fremătând, la priză. Şi ... a pornit. Sigur, la cele două nuclee a câte 2,26 GHz nici nu te aştepţi la altceva. Prima senzaţie cu ecranul a fost ca la iPhone - la un moment dat mă miram de ce nu răspunde la comenzi când încercam să pornesc aplicaţiile apăsând pe iconurile de pe ecran. Pentru că acesta are o calitate demnă de invidiat iar culorile sunt foarte vii, nu ca la monitorul meu demodat.


Wireless, probleme mă?

Mai departe, am vrut să vad cum se comportă pe internet. Acasă am o reţea wireless la care mă jucam cu un iPod Touch. Am încercat să-l configurez pe wireless. Dar chiar dacă are această capabilitate, şi am făcut totul de-a fir a păr de două ori, tot n-am reuşit să-i dau de cap. Nu-i bai,  am şi o gramadă de cabluri întinse prin casă. Cum l-am conectat la reţea, internetul a zburdat. Drept să spun nu sunt mare fan al Safari. Aşa că am folosit primul lucru pe care l-am văzut şi mi s-a părut familiar: Mozilla. Acesta nu arată ca şi cel din Windows, dar pe configuraţia avută la dispoziţie întrece Bartonul meu antic de 2500+. Trackpadul e foarte sensibil şi mi-a făcut plăcere să butonez pe el. Într-un fel, reacţiona ca şi cum ar fi fost un touchscreen numai că trebuia să am coordonare mână-ochi pentru rezultatul dorit.


Prea sexi pentru Bartonul meu
MacBook-ul are tot ce îţi doreşti la el: hard de 250 GB, placă video nVidia GeForce 9400M 256 MB. Ba chiar şi o mini-cameră integrată pentru conferinţe. Sunetul se aude foarte tare şi aproape natural, spre deosebire de "piţigăielile" auzite din alte laptopuri. La fişiere video, am avut ocazia să văd un film la ultra-calitate, 720p, şi este cu mult peste tot ce îmi poate oferi monitorul meu cu tub. Cu nişte căşti mai acătării deja te simţi ca la cinema.


Lucrul pe Mac

Pe partea de software, aparatul are Mac OS X 10.6 Snow Leopard. Ceea ce nu e mare atracţie pentru mine. Însă marea bucurie a fost să găsesc suita iLife '09, care include iPhoto, iMovie, iDVD, iWeb, GarageBand. Oricui îi e mult mai uşor când găseşte totul pe tavă de-a gata. Jocuri n-am încercat, deşi am un Starcraft original pe care să-l forjez "mobile". Şi nu l-am încercat nu pentru că n-ar putea, doar e de vreo 4 ori mai performant decât compu' meu, ci pentru că în mintea mea e un blocaj psihic: laptopurile sunt pentru stat pe internet, descărcat poze şi vazut filme în vacanţă unde nu poţi căra o măgăoaie de 15 kile cum e desktopul...


Concluzii
Calitatea pe care o impune Apple în produsele sale trece de ceea ce îmi imaginam. Singurul exemplu care îmi vine in minte este că MacBook-ul nu "scârţâie" când îl ridici sau îl muţi în altă parte. Sau mărul de pe spate care se aprinde când e pornit laptopul, ori încărcătorul care se prinde în slot pe bază de magnet.
Iar când softul se îmbină armonios cu hardul, atunci simbioza este şi benefică. Un singur lucru mi-a lipsit din toată experienţa cu Windows: ctrl+alt+delete. Dar sunt sigur că există pe undeva o aplicaţie care să facă asta.

Însă eu am o "râcă" pe sistemele închise. În plus, totul vine cu un preţ: 4.050 lei este mult peste ceea ce şi-ar permite un român mediu. Inclusiv eu. Iar când aflam că Apple a făcut doar pe ultimul trimestru un profit net de 3,07 miliarde de dolari mi se cam rupe inima să dau atâta bănet. Mai ales că marja de profit a companiei este de 41%. Aţi citit bine, patru lei din zece sunt profit la Apple!

Da, Steve Jobs are dreptate. Nu poate să facă lucuri ieftine pentru că ar face un profit mai mic. Nu-şi permite să facă lucruri ieftine. E prea bogat ca să ieftinească. Pentru că dacă ar face-o n-ar mai fi Apple, n-ar mai exista aura de superioritate şI de "cool" ce  înconjoară compania.

Dar oamenii vor continua să prefere produsele Apple pentru acel "ceva" al lor, pentru îmbinarea unică de elemente hardware cu cele software. Şi pentru cât de şlefuit este la detalii. Spuneţi-i "magie" sau "maşină de marketing", important e că nu arată a chinezărie ieftină de la Dragonul Roşu...

MacBook-ul este perfect pentru cei care mai au acasă un desktop performant. Nu-l văd înlocuind un calculator cu Windows pentru jocuri. Pentru orice altceva este perfect, mai ales că nu dă atâtea erori ca la maşinăria Microsoft.


Specificaţii

Procesor Intel Core 2 Duo 2,26 GHz
Bus 1,07 GHz
Memorie 2 GB
nVidia GeForce 9400M 256 MB
Hard Hitachi 250 GB 5400 rpm
Camera integrată
Baterie cu autonomie de 7 ore
8x SuperDrive (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)
Wireless
Bluetooth

Dimensiuni şi greutate
Lungime: 33,03 cm
Lăţtime: 23,17 cm
Grosime: 2,74 cm
Greutate: 2,13 kg

Sistem de operare: Mac OS X v10.6 Snow Leopard (include Time Machine, Quick Look, Spaces, Spotlight, Dashboard, Mail, iChat, Safari, Address Book, QuickTime, iCal, DVD Player, Photo Booth, Front Row, Xcode Developer Tools)

iLife '09 (include iPhoto, iMovie, iDVD, iWeb, GarageBand) 

×
Subiecte în articol: IT