x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Deutsche Telekom ar putea fi afectat de reforma europeană în telecom

Deutsche Telekom ar putea fi afectat de reforma europeană în telecom

31 Mar 2009   •   00:00

Principalele instituţii ale Uniunii Europene au ajuns la un acord de principiu referitor la elementele esenţiale ale reformei în telecomunicaţii, menite să faciliteze concurenţa şi să conducă la reducerea preţurilor plătite de consumatori, a anunţat ieri Comisia Europeană.



Reforma prevede înfiinţarea unei noi autorităţi de supraveghere pan-europene, măreşte drepturile consumatorilor şi permite instituţiilor de reglementare să impună divizarea companiilor integrate de telecomunicaţii, ca ultimă soluţie pentru creşterea concurenţei, prevedere care nemulţumeşte Germania şi Deutsche Telekom, cel mai mare operator pe piaţa germană.

Reforma mai are rolul de a împiedica o autoritate naţională de reglementare să protejeze de concurenţă un operator local.

În Marea Britanie, fostul operator de stat BT a fost deja divizat pentru a creşte concurenţa în piaţă, măsura fiind apreciată de comisarul pentru Telecomunicaţii Viviane Reding drept un model de urmat.

"Suntem încântaţi că au fost făcute progrese semnificative astfel încât acordul final să fie asigurat până în vară", se arată într-un comunicat al autorităţii britanice de reglementare, Ofcom.

Proiectul de acord urmează să fie ratificat de CE şi Consiliul statelor membre, iar votul final, probabil în luna mai, aparţine Parlamentului European.

Reprezentanţii Parlamentului European, ai CE şi ai Consiliului UE urmează să se reunească din nou, mâine, pentru a negocia un pachet mai mic de reguli, în cadrul acordului de reformă, referitor la dreptul la intimitate şi servicii universale.

×
Subiecte în articol: IT