x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget E ÎN MONITORUL OFICIAL!/A patra oară-i cu noroc : ANC devine ANCOM

E ÎN MONITORUL OFICIAL!/A patra oară-i cu noroc : ANC devine ANCOM

23 Mar 2009   •   00:00

Ordonanţa de Urgenţă privind reorganizarea Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii din România a fost publicată în Monitorul Oficial.



ANC a devenit Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), autoritate publică autonomă cu personalitate juridică, sub control parlamentar.

Noua autoritate creată nu mai are atribuţii în ceea ce priveşte reglementarea şi supravegherea domeniului IT, inclusiv sancţionarea trimiterilor de mesaje comerciale nesolicitate, aceste atribuţii fiind preluate de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Conducerea ANCOM este asigurată acum de un preşedinte şi 2 vicepreşedinţi, numiţi de preşedintele României, la propunerea Guvernului. Mandatul acestora este de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii pentru aceeaşi perioadă o singură dată. Autoritatea încă nu are un presedinte, dar numele cel mai des pomenit în diverse medii este acela al fostului director al IGCTI, Catalin Marinescu.

Potrivit ordonanţei, ANCOM va avea drept rol punerea în aplicare a politicii naţionale în domeniul comunicaţiilor electronice, comunicaţiilor audiovizuale şi al serviciilor poştale, inclusiv prin reglementarea pieţei şi reglementarea tehnică în aceste domenii.

Aceasta administrează şi gestionează resursele limitate din domeniul comunicaţiilor electronice, precum spectrul de frecvenţe radio, resursele de numerotaţie şi alte resurse tehnice asociate şi monitorizează benzile de frecvenţe radio cu utilizare neguvernamentală. De asemenea, controlează îndeplinirea cerinţelor privind compatibilitatea electromagnetică, utilizarea eficientă a spectrului de frecvenţe radio, îndeplinirea obligaţiilor privind utilizarea resurselor de numerotaţie şi a resurselor tehnice asociate şi realizează controlul pieţei echipamentelor radio şi echipamentelor terminale de telecomunicaţii.

În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, se vor aproba, prin decizie a preşedintelui ANCOM, Regulamentul de organizare şi funcţionare şi structura organizatorică ale instituţiei.

×
Subiecte în articol: IT