x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Facebook acuzată de poziție dominantă pe piață. Ar putea pierde WhatsApp și Instagram

Facebook acuzată de poziție dominantă pe piață. Ar putea pierde WhatsApp și Instagram

10 Dec 2020   •   10:00
Facebook acuzată de poziție dominantă pe piață.  Ar putea pierde WhatsApp și Instagram

Facebook ar putea vinde rețelele de socializare WhatsApp și Instagram, ca urmare a proceselor intentate de Comisia Federală pentru Comerț (FTC) și de majoritatea statelor americane. Aceasta este acuzată de poziție dominantă pe piață, scrie Reuters. 

Acum autoritățile de reglementare ale SUA consideră că achizițiile celor două platforme de socializare sunt ilegale și ar trebui anulate. Facebook a cumpărat WhatsApp în 2012, pentru un miliard de dolari, iar WhatsApp a fost achiziționat în 2014 pentru 19 miliarde de dolari. 

Ca urmare a anunțului făcut de FTC, acțiunile Facebook au scăzut cu 3% pe Wall Street, după care au crescut parțial, ajungând la o rerducere de numai 1,7%.

Washinghton DC, Guam și 46 de state americane au cerut invalidarea achiziției de către Facebook a  celor două aplicații. Nu s-au implicat în proces doar Georgia, Carolina de Sud, Alabama și Dakota de Sud. 

"Pentru aproape un deceniu, Facebook şi-a folosit poziţia dominantă şi monopolul de putere a-şi distruge rivalii mai mici, a elimina concurenţa, toate pe socoteala utilizatorilor zilnici", a declarat Letitia James, procuror general al statului New York. Ea a precizat că platforma și-a cumpărat rivalele pentru a-și menține supremația pe piață. 

Compania a anunţat că va analiza plângerile autorităţilor antitrust şi ale FTC.

Facebook este al doilea gigant informatic acuzat de autoritățile americane, după ce Google a fost acționat în justiție, în octombrie 2019, de către Departamentul de Justiție și 11 state ale federației pentru încălcarea legilor concurenței, fiind învinuită de poziție dominantă pe piață. 

×
Subiecte în articol: facebook whatsApp instagram google