x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Hi5.com, adio informaţii private

Hi5.com, adio informaţii private

de Cristian Ionescu    |    22 Oct 2009   •   00:00
Hi5.com, adio informaţii private

Reţelele sociale pot prezenta un adevărat pericol pentru viaţa privată, mulţi neînţelegând pericolele existente, iar cei care conştientizează că oricând pot deranja pe cineva sau pot deveni victima unui atac la întâmplare sunt foarte puţini, potrivit lui “2fingers”, membru al grupării online Hackersblog.org



Câţi dintre români au profil pe hi5? Câteva milioane spun statisticile, iar foarte puţini dintre ei au citit termenii şi condiţiile afişate pe site şi cunosc acele "defecţiuni" ale sistemului de socializare, care le pot aduce probleme în viaţa personală. Primele semne ale neplăcerilor prezentate de reţelele de socializare au apărut (în România), odată cu apariţia site-urilor cocalari.com şi pitzipoanca.org. Simple bloguri ce doar preiau filmuleţe şi imagini din surse publice, majoritatea protagoniştilor prezenţi în posturile zilnice fiind membri hi5.com.

Recent, a apărut şi un un site destul de unic, Hi5 Email Finder. Acest site pune la dispoziţia oricui, adresele de mail folosite de persoanele ce s-au înregistrat pe hi5. Folosindu-se de anumite bug-uri ale reţelei de socializare, creatorul acestui serviciu a reuşit să pună la punct un site, care poate face deliciul amatorilor de agăţat pe net.

Modul de utilizare este extrem de simplu. Intri pe un profil de hi5, copiezi linkul din bara de adrese, îi dai paste în căsuţa de search a noului serviciului de căutare şi cu un simplu enter, ai aflat adresa de mail a proprietarului de cont. Este cel mai incredibil mod de a afla mailul cuiva de pe hi5, fără pic de efort. Nu funcţionează însă perfect, rateurile fiind destule, însă are o relevanţă uriaşă, ţinând cont de numărul de utilizatori ai reţelei de socializare.

Deci se poate afla o adresă de mail. Mare lucru, pot spune unii. Da, e mare lucru. Adresă de mail este un bun pe care trebuie să se pună mare preţ. Este cel mai bun punct de pornire când vine vorba de aflarea anumitor detalii despre o persoană. Câţi dintre noi nu şi-au făcut publică adresa de mail măcar o dată? Câţi dintre utilizatorii de internet nu au postat pe site-uri de anunţuri adresa lor de mail, la un loc cu numărul de telefon? Şi câte persoane folosesc adrese de mail ce conţin numele lor reale.

"Posibilităţile de a afla totul despre o persoană folosindu-te doar de o adresa de mail sunt mari, atâta timp cât ştii ce să cauţi, unde să cauţi şi cum să cauţi. Am înţeles în mare parte modul în care respectivul sistem funcţionează. Nu voi arăta cu cele două degete arătătoare doar către hi5, dar este un exemplu concludent pentru că deja există uneltele necesare pentru a fi punctul de atracţie al acestui articol. Majoritatea reţelelor sociale sunt expuse la exact aceeaşi metodă şi cu mici modificări la scriptul respectiv se poate face un mail search pe foarte multe site-uri pline de utilizatori inconştienţi şi coderi care nu calculează riscurile pe care le prezintă anumite bug-uri. Printre aceste site-uri se află şi Facebook şi Myspace, doi giganţi ai acestei nişe", a concluzionat "2fingers".

×
Subiecte în articol: IT