x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Înfrăţirea dintre Facebook şi operatorii telecom

Înfrăţirea dintre Facebook şi operatorii telecom

de Alexandru Radescu    |    28 Feb 2012   •   15:31
Înfrăţirea dintre Facebook şi operatorii telecom

Chiar daca lansarile de telefoane mobile atrag atentia si “fura' cele mai multe relatari de la Mobile World Congress (Barcelona, 27 februarie-1 martie), nu mai putin lipsite de interes sunt conferintele sustinute de “greii' din industria telecom. Vitorio Colao, presedintele grupului Vodafone a tintit Autoritatile de Reglementare care prin politicile pe care le impun la nivel european (si nu numai) afecteaza business-ul operatorilor, “impiedicandu-i sa reinvesteasca'. Colao s-a referit direct la faptul ca operatorii sunt obligati sa reduca treptat tarifele de interconectare, de roaming etc, considerand aceasta politica drept una “a trecutului'.

Boss-ul Vodafone a aratat ca operatorii telecom din Europa vor investi pana la 30 de miliarde de euro in up-grade LTE/4G, in urmatorii ani, cerand o “cooperare' pentru reducere a costurilor. “Au sens aceste parteneriate (intre operatori – n.red.) daca vremurile sunt dure si nu sunt destui bani pe piata', a aratat presedintele Vodafone.

Daca in alti ani, aparitia la MWC a oficialilor Yahoo si Google era un eveniment care semnala convergenta telecom-internet, in acest an toata lumea a fost cu ochii pe Facebook. Reteaua sociala care se apropie de 1 miliard de utilizatori tot cauta modelele optime de valorificare financiara a acestui succes enorm si rapid. La congresul de la Barcelona, oficialii Facebook au anuntat parteneriate strategice, globale cu gigantii Deutsche Telekom, AT&T, Vodafone, KDDI si Softbank. Utilizatorii retelei sociale vor putea plati prin intermediul facturii telecom orice lucru cumparat de pe Facebook.

Revenind la serviciile 4G, sa mai spunem faptul ca LG a aratat la expozitie, in premiera, conversia voce-video printr-o retea LTE (Long Term Evolution). Demonstratia, realizata prin tehnologia proprie, permite utilizatorilor sa faca schimbul rapid in timpul convorbirilor telefonice intre modurile convorbire cu voce la calitate performanta si apel video la o rezolutie foarte buna. Aceasta tehnologie va prinde deocamdata doar retelele din SUA si Asia, operatorii din Europa mergand si in acest an pe extindere si acoperire broadband mobil, dupa cum a aratat la congres si seful Ericsson, unul dintre cei mai mari producati de echipamente telecom.

Nu am putea incheia inca o relatare despre cel mai mare targ telecom din lume daca nu am mai anunta cateva noi modele smartphone. Japonezii de la Panasonic s-au tinut de cuvant si au revenit in Europa cu telefoanele mobile, brand-ul Eluga. Nu un model, ci doua: versiunea Eluga Power, OS Android si procesor dual-core, are un ecran de 5 inci (12,7 cm)!

×