x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget INTERNET/A schimbat lumea: World Wide Web după 20 de ani

INTERNET/A schimbat lumea: World Wide Web după 20 de ani

de Cristian Ionescu    |    14 Mar 2009   •   00:00

Oraşul elveţian Geneva a găzduit ieri evenimentul dedicat aniversării a 20 de ani de la inventarea World Wide Web (WWW).



În 1989, Tim Berners-Lee era un consultant de software care lucra în cadrul Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN) de lângă Geneva. La data de 13 martie a aceluiaşi an, el a prezentat conducerii organizaţiei, un proiect privind monitorizarea mai eficientă a fluxului de cercetare din laboratoare. Personalul era disponibilizat şi angajat într-un timp atât de scurt încât Berners a făcut un memoriu în care se plângea că pierde informaţii importante din cauza schimbării rapide de personal. "Dacă doi ani este perioada de timp medie a unui angajat la un loc de muncă, informaţiile se vor pierde constant. Angajarea oamenilor noi reprezintă încă o pierdere de timp. Din cauza înlocuirii tot mai dese a personalului, informaţiile tehnice atât de vitale sunt pierdute pentru totdeauna sau recuperate după o investigare amănunţită a sistemului. De cele mai multe ori, informaţia există, dar nu poate fi găsită", spunea Berners-Lee în 1989.

ACCES LA INFORMAŢIE
Ca urmare, a început să lucreze la un proiect care să facă posibil accesul la informaţie la nivel global. N-a trebuit să aştepte foarte mult şi în 1990, Jim Clark şi Marc Andreessen  au început să popularizeze noţiunea de "Commercial Web Browsing" prin Netscape, conform unui material CNet.com. Având această bază, ideea lui Berners-Lee a prins aripi. "Ar trebui să ne concentrăm pe un sistem de informaţii universal, în care generalitatea şi portabilitatea să fie mult mai importane decât fantezistele tehnici grafice şi facilităţi suplimentare. Acest sistem va permite crearea unui loc unde se pot salva informaţiile pe care fiecare individ le consideră importante, pentru ca apoi să poată fi accesate la nivel universal. Astfel, sistemul se va dezvolta de unul singur, cu ajutorul utilizatorilor universali", concluziona în demersul său original Berners-Lee. Pornind din acea vineri a anului 1990, World Wide Web-ul a făcut primul pas mulţumită ideilor lui Tim Berners-Lee.

×
Subiecte în articol: IT