x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Internet - :-) are 25 de ani

Internet - :-) are 25 de ani

de Alexandru Radescu    |    20 Sep 2007   •   00:00

Fără variatele emoticoane, comunicarea online (mail sau messenger) pare mult mai săracă. Istoria acestor simboluri a inceput pe 19 septembrie 1982 la Carnegie Mellon University.

Profesorul Scott E. Fahlman discuta, prin intermediul computerului, diverse probleme cu colegi de-ai săi. La unul dintre mesajele postate pe "buletin board", Fahlman propune :-) pentru a insoţi o glumă sau un mesaj "prietenos".

Ideea ii venise in contextul in care in exprimarea scrisă este mai greu să ghiceşti tonul, mai ales cănd ai de-a face şi cu mesaje scurte. In mod natural a apărut şi simbolul pentru tristeţe, supărare :-( Deşi s-a spus iniţial că mesajele "istorice" ale acelei zile s-au pierdut, ele sunt acum disponibile pe site-ul universităţii.


Răspăndire
Noile simboluri din lumea computerelor s-au răspăndit apoi de la Carnegie Mellon la alte universităţi, in mediul business şi, pe măsură ce Internetul a devenit tot mai popular, "smiley" a devenit o componentă importantă in comunicarea online.

Potrivit declaraţiilor lui Fahlman, intr-un text disponibil pe site-ul www.cs.cmu.edu, nu s-a inpirat din altă parte atunci cănd a realizat acele simboluri.

×
Subiecte în articol: IT