x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Internet pe unde tv

Internet pe unde tv

de Cristian Ionita    |    10 Aug 2007   •   00:00
Internet pe unde tv
Sursa foto: Jean Schweitzer/

O coaliţie formată din Microsoft, Google, HP, Intel, Philips şi multe alte nume sonore incearcă să impună un nou tip de conexiune la internet, folosind frecvenţa bătrănei televiziuni analogice.

Pentru că transmisiile tv analogice prin unde radio sunt considerate ineficiente din punct de vedere al utilizării spectrului, organismele de reglementare au decis ca in căţiva ani televiziunile să emită exclusiv in format digital. In felul acesta, se deschide o poartă pentru utilizarea unor tehnologii noi de transmisie radio pe frecvenţele rămase libere. Uniunea Europeană va trece de la analogic la digital pănă in 2012. Căteva state vestice vor face această mutare mai devreme, din 2010. In SUA, trecerea la digital va avea loc pănă in februarie 2009.

Evident, greii tehnologiei mondiale nu puteau rata oportunitatea. Vestea despre transmisiile internet pe frecvenţa televiziunii a apărut in momentul in care Comisia Federală pentru Comunicaţii a SUA (FCC) a respins o propunere venită din partea Microsoft, Google, Dell, Hewlett-Packard, Intel Corporation, EarthLink, Philips Electronics North America ş.a.m.d.

SPAŢIU LIBER. Alianţa tehnologică a giganţilor a propus transmiterea semnalului internet pe frecvenţele lăsate nefolosite de televiziune. FCC a respins documentaţia, argumentănd că noul tip de transmisie poate provoca interferenţe. Cu toate acestea, Kevin Martin, preşedintele organismului american de reglementare, a explicat că nu respinge ideea. Agenţia americană doreşte să găsească o modalitate de transmitere a internetului pe frecvenţele nefolosite.

Edmond Thomas, reprezentantul coaliţiei tehnologice, spune că spectrul poate fi folosit fără a interfera cu transmisiile posturilor TV. Doar că este posibil să fi apărut discrepanţe intre testele făcute de FCC şi testele făcute de promotorii noii tehnologii. Oricum, ideea nu este nici pe departe ingropată, aşa că vor urma, probabil, imbunătăţiri. Avantajul noului tip de conexiune la internet va consta in preţul redus şi disponibilitatea in zonele rurale, cu densitate mică a populaţiei. In funcţie de răspunsurile ulterioare ale FCC, noul serviciu ar putea deveni utilizabil in 2009.

×
Subiecte în articol: IT