x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget iPhone 4 ajunge în România spre toamnă

iPhone 4 ajunge în România spre toamnă

de Alexandru Radescu    |    08 Iun 2010   •   00:00
iPhone 4 ajunge în România spre toamnă

iPhone 4 se va comercializa în două variante: 16 GB (199 $) şi 32 GB (299 $). Precomenzile încep la 15 iunie, iar la raft va fi din 24 iunie, pentru cinci ţări. Până la sfârşitul lui septembrie va fi în 88 de ţări, probabil şi în România.

0-122735-20100607t180642z_1292452912_gm1e66805s701_rtrmadp_3_apple.jpgMultă dezamăgire la apariţia noului iPhone, un model despre care mai degrabă se poate spune că a prins din urmă tehnologia: are o a doua cameră, frontală, filmează HD şi permite apeluri video, dar doar prin conexiune Wi-Fi pentru moment.

De asemenea, şi procesorul a fost adus "la zi", crescând de la ARM Cortex 600 MHz la A4 (1 Ghz). Ecranul are tot 3.5 inci, dar terminalul este mai greu cu 4 grame decât iPhone 3G.
La Worldwide Developers Conference 2010 (San Francisco), Steve Jobs, preşedinte şi cofondator al companiei, pare acum un tradiţionalist şi nu "magicianul" care în ultimii ani ţinea planeta IT&C în palmă prin produsele pe care le prezenta la diverse evenimente.

Dincolo de noutăţile deja amintite, iPhone 4 plusează la capitolul rezoluţie, mult îmbunătăţită faţă de versiunile anterioare: 960x640 (practic, de 4 ori mai mulţi pixeli per inch - "Retina display"). De asemenea, este un terminal mai subţire cu 24% decât predecesorul 3G S, silueta sa arătând un 9.3 mm.

Am spus deja că filmează HD, la 720 p (30 fps), detaliu tehnic pe care îl vom simţi atât la fişierele video cu care vom surprinde diverse, cât şi la apelurile video. Aplicaţia FaceTime şi susţinerea conexiunii Wi-Fi vor facilita convorbirile video doar între două terminale iPhone 4, unul din aspectele de bază ale marketing-ului 3G, în urmă cu nişte ani, dar fără succesul scontat. Editarea video se va putea face direct pe telefon, prin iMovie, o aplicaţie care se descarcă din App Store pentru câţiva dolari.

Rămânând la acest capitol, să mai spunem că rezoluţia camerei foto a urcat la 5 MP, beneficiind şi de un LED flash, iar bateria are o durată de viaţă mai mare. Ca sistem de operare avem de-a face cu iOS4, prezentat în detaliu cu ceva timp în urmă.
Legat de design, noul model beneficiază de o ramă metalică (maschează şi antena), pe părţile laterale fiind acum două butoane de volum şi mufa de căşti.
Dincolo de detalii tehnice şi design, lansarea noului model aduce şi o "strângere" a relaţiilor între iPhone-iPad-iPod şi App Store (225.000 de aplicaţii în total). În acest ecosistem, aplicaţii cumpărate de pe un terminal pot fi rulate pe oricare altul.


iPad, miza pe eBook
Steve Jobs a deschis evenimentul Worldwide Developers Conference cu informaţii despre cel mai căutat gadget al momentului, evident iPad. Sunt 8.500 de aplicaţii dedicate, în App Store, acestea fiind descărcate de 35 de milioane de ori. De mare succes se bucură cărţile în format electronic (eBook), vânzările pentru iPad deţinând 22% din piaţa globală. Practic, 5 milioane de e-cărţi au fost descărcate în primele 65 de zile de la apariţia de piaţă a gadget-ului.

×
Subiecte în articol: redactie