x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Legea vânzării de cartele PrePay doar cu buletinul, din nou pe masa parlamentarilor

Legea vânzării de cartele PrePay doar cu buletinul, din nou pe masa parlamentarilor

de Alexandru Radescu    |    01 Feb 2012   •   13:08
Legea vânzării de cartele PrePay doar cu buletinul, din nou pe masa parlamentarilor

Guvernul ii va obliga pe furnizorii de servicii de comunicatii sa retina datele de identificare ale utilizatorilor de servicii PrePay, dupa ce o initiativa legislativa elaborata pe aceasta tema de mai multi deputati PDL a fost respinsa in toamna de catre Parlament.

Proiectul de lege a fost deja inclus in programul legislativ al Executivului pentru acest an, avand ca termen limita de aprobare in Guvern sfarsitul lunii august.

"Prin actul normativ se urmareste reglementarea la nivel national a obligatiei furnizorilor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului de a retine datele de identitficare ale utilizatorilor serviciilor, indiferent de tipul serviciului, abonament sau PrePay", se arata in documentul guvernamental, citat de Mediafax.

La mijlocul anului 2011, conform Autoritatii de Reglementare in Comunicatii, numarul total de cartele preplatite active era de 14,2 milioane, reprezentand 52% din totalul SIM-urilor de pe piata din Romania.

Anul trecut, mai multi deputati PDL au initiat o propunere legislativa privind obligativitatea operatorilor de telefonie mobila de a solicita si colecta datele personale ale utilizatorilor serviciilor de tip PrePay, argumentata prin numarul mare de apeluri false catre sistemul de urgenta 112.

“Peste 90% din apelurile primite la numarul de urgenta 112 au fost apeluri false. Asta doar in anul 2010. Mai bine de jumatate dintre acestea au fost efectuate de pe telefoane mobile care utilizau serviciile PrePay, astfel incat utilizatorii nu au putut fi identificati pentru a raspunde in fata legii. O serie de infractiuni privind criminalitatea organizata, traficul de persoane, de droguri de mare risc si chiar vizand siguranta nationala au fost puse la punct de infractori care foloseau serviciile PrePay, fiind astfel foarte greu de identificat, in lipsa unei baze de date privitoare la identitatea utilizatorilor unui astfel de serviciu", se arata in expunerea de motive semnata de initiatori.

×