x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Măna de rezervă

Măna de rezervă

de Mihai Manole    |    19 Iul 2007   •   00:00
Măna de rezervă

Cel mai performant model de mănă bionică este acum disponibil pentru pacienţii europeni şi americani.

Cel mai performant model de mănă bionică este acum disponibil pentru pacienţii europeni şi americani. Oferind posibilitatea acţionării independente a celor cinci degete, proteza este cea mai fidelă imitaţie a braţului uman.

O mănă bionică de inaltă tehnologie, inventată de un lucrător al Serviciului Naţional de Sănătate scoţian şi construită in laboratoarele Touch Bionics, este de vănzare pentru 8.500 de lire sterline. Proteza arată şi se comportă intocmai ca o mănă normală, fiind primul model de acest tip care are cele cinci degete acţionate separat. O altă premieră in această industrie este realizarea unor modele de proteze parţiale din această gamă. I-Limb, aşa cum este botezat noul model de mănă bionică, va fi disponibilă in Europa şi Statele Unite.

Măna bionică utilizează un sistem intuitiv de control care foloseşte semnale traditionale mioelectrice (responsabile de contracţia musculară) pentru străngerea şi desfacerea degetelor. Semnalele sunt generate de muşchii porţiunii neafectate din braţul pacientului, acestea fiind apoi preluate de electrozi situaţi pe suprafaţa pielii. Utilizatorii unor proteze mai puţin avansate tehnologic pot stăpăni in numai căteva minute noile funcţionalităţi oferite de acest dispozitiv.

IMPRESII. Tehnologia a fost testată cu succes pe o serie de pacienţi, inclusiv militari americani care şi-au pierdut braţele in războiul din Irak. Pentru majoritatea, cel mai satisfăcător aspect al măinii bionice, care o diferenţiază de restul, este faptul că le oferă şansa de a-şi mişca degetele independent unul de altul, uşurăndu-le astfel sarcinile cotidiene. "Dacă i-ai da cuiva această proteză pentru o lună şi apoi l-ai pune să folosească vechiul său dispozitiv, ar fi foarte dezamăgit", este de părere un pacient care a incercat de-a lungul anilor mai multe modele de măini artificiale. Compania producătoare s-a preocupat şi de aspectul estetic al protezelor. A fost concepută in acest sens o "piele" specială, constănd practic dintr-un strat de material semi-transparent care a fost modelat pe computer pentru a inveli cu acurateţe dispozitivul. Versiunea acoperită cu piele artificială costă 13.000 delire sterline.

×
Subiecte în articol: IT