x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Mbs la inălţime - Wi-Fi, satelit, avion

Mbs la inălţime - Wi-Fi, satelit, avion

de Alexandru Radescu    |    21 Sep 2007   •   00:00
Mbs la inălţime - Wi-Fi, satelit, avion
Sursa foto: SAM YEH/

După eşecul serviciului de internet in avion, Connexion by Boeing, liniile aeriene şi companiile de IT incearcă să vină cu alte oferte. In 2008 vor fi disponibile noi servicii wireless la mii de kilometri inălţime.

La fel ca in cazul GSM-ului in avioane, şi internetul la "mare inălţime" trece prin tot felul de peripeţii. Vorbitul la telefonul mobil in avion este incă in căutarea aprobărilor, iar testele par să nu se mai termine, cel puţin pe rutele europene, americane sau transatlantice. In ceea ce priveste internetul in avion, situaţia e puţin diferită. Serviciul Connexion by Boeing (internet wireless prin satelit) a fost disponibil căţiva ani, fiind folosit de linii aeriene asiatice şi arabe, de Lufthansa şi multe altele. Totuşi, la 31 decembrie 2006, serviciul Connexion a fost suspendat, considerăndu-se că nu are succesul aşteptat. Diverse companii de IT, operatori aerieni continuă colaborările pentru a dezvolta noi soluţii, inceputul lui 2008 putănd readuce internetul broadband in cursele aeriene.


PARTENERIATE. Ultimul anunţ in acest domeniu vine din partea Alaska Airlines. Compania spune că va furniza călătorilor, din primăvara anului viitor, serviciu de internet prin satelit. Pentru inceput, sistemul va fi disponibil pe avioane Boeing 767, pe rute către Mexic, Hawaii, Canada, precum şi in interiorul SUA. Dacă vor avea succes, se intenţionează echiparea intregii flote Alaska Airlines. Un dispozitiv amplasat in exteriroul aparatului de zbor adăposteşte antena care trimite şi primeşte semnale de la satelit. In ceea ce priveşte preţurile, nu au fost oferite incă detalii. Prin Connexion, preţul mediu era de 10 dolari/30 de minute. Pentru zborurile mai lungi, de căteva ore, preţul ajungea la 30 de dolari.


×
Subiecte în articol: IT