x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget N97: Ridică-mă, atinge-mă!

N97: Ridică-mă, atinge-mă!

de Marina Constantinescu    |    02 Aug 2009   •   00:00
N97: Ridică-mă, atinge-mă!

Atât de aşteptat de împătimiţii Nokia şi nu numai, babanul N97 este o piesă de senzaţie, unul dintre cele mai complete smartphone-uri de pe piaţă.



Ai mei m-au poreclit „Madam ambalaj", pentru faptul că sunt atrasă de ambalaje de care mă despart cu greu, după achiziţionarea produsului. Nici la telefoanele mobile nu mă dezmint, primul lucru pe care-l fac fiind acela de a-mi vârî nasul în cutia în care este livrat produsul, pentru a-i „citi" calitatea. La N97 nu se poate vorbi despre eleganţa cutiei, dar în materie de accesorii dotarea este OK, deşi lipsită de surprize. Încărcătorul vine cu un adaptor care poate fi folosit şi la alte modele mai vechi ale Nokia.  

În cutie mai pot fi găsite handsfree-ul, un stylus cu alură de memory-stick, dar care nu are un loc special în corpul telefonului, ci merge tot pe sistem de agăţare, precum şi un material textil special pentru curăţarea ecranului telefonului. Din păcate, nu şi o husă pentru telefon!

Per total, deşi cam gabarit depăşit pentru un telefon al anului 2009, N97 este un „domn", cu look plă­cut şi care dă un sentiment de stabilitate. Faptul că po­se­dă o tastatură QWERTY slide care se poziţionează în diagonală pe corpul telefonului îi dă o aură de mi­ni-notebook lui N97, singura bilă neagră la acest capitol fiind faptul că are carcasa 100% din plastic. E drept că e şi cam greu de bănuit cam cât ar fi cântărit telefonul, în cazul în care ar fi avut o carcasă metalică...

Telefonul cu touchscreen cu 16 milioane de culori atrage privirile admirative, mai ales că display-ul ocupă cea mai mare parte a feţei sale, iar rezoluţia este de 360x640 pixeli, format WVGA. N97 foloseşte tehnologia rezistivă pentru touchscreen-ul său, spre deosebire de iPhone, de exemplu, care o foloseşte pe cea capacitivă, ceea ce presupune presiune pe ecran pentru efectuarea unei comenzi, dar şi permite folosirea stylus-ului.

Public-ţintă
Tastatura sliderului mi s-a părut receptivă la comenzi, permiţând o folosire rapidă, în ciuda unor dimensiuni reduse ale tastelor. Totuşi, gabaritul telefonului şi chiar caracteristicile tastaturii m-au dus din prima clipă cu gândul la utilizatori în exclusivitate masculi, de preferinţă oameni de afaceri.  

N97 este dotat cu o cameră foto principală de 5 MP (2584x1938 pixeli), cu bliţ cu două leduri şi focalizare automată,  înregistrare video la 30 fps VGA în format 16:9 şi sistem optic Carl Zeiss, zoom digital până la 4x, dar şi cu o cameră secundară, pentru apelurile video QCIF (176x144 pixeli).  

Memoria internă a lui N97 este de 32 GB, dar există şi un slot pentru cartelă de memorie microSD, cu capacitate de până la 16 GB. La capitolul „conecti­vitate", telefonul stă foarte bine: bluetooth versiunea 2.0 cu enhanced data rate, ieşire tv, suport pentru sincronizarea locală şi la distanţă SyncML, USB 2.0 de mare viteză (dar conector micro USB), conector AV cu interfaţă de 3,5 mm.

La capitolul „navigare" merită notat faptul că vizualizarea paginilor de Net se face la dimensiuni OK, limbajele acceptate fiind HTML, XHTML MP, WML, CSS. De notat suportul Flash Lite 3.0 şi Flash video, suportul pentru Nokia Download! pentru a descoperi, descărca şi instala aplicaţii şi widget-uri. Platforma software este Symbian S60, ediţia a 5-a. Utilizatorul are la dispoziţie vizualizarea ataşamentelor pentru e-mail-uri în formate .doc, .xls, .ppt, .pdf şi aplicaţii PC precum Microsoft Outlook, Outlook Express.

Acumulator
Remarcabil mi s-a părut acumulatorul. Că doar el „ne doare" la telefoanele din noile generaţii, mari consumatoare de resurse. Ei bine, N97 are unul Li-Ion BP-4L de 1.500 mAh, cu o durată de convorbire ma­xi­mă, conform producătorului, de până la 570 minute în GSM şi în regim de aşteptare de până la 430 de ore. Cum N97 are în dotare receptoare GPS şi A-GPS integrate, este de aşteptat ca utilizarea navigaţiei să consume resurse serioase. Din păcate, nu am avut suficient timp pentru a testa capacităţile acumulatorului din acest punct de vedere.  N97 are şi un radio FM stereo cu suport pentru RDS şi Visual Radio, dar şi un transmi­ţă­tor FM, devenit deja o obişnuinţă şi la alţi producători.

×
Subiecte în articol: gadget