x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget O lume intreaga intr-un site

O lume intreaga intr-un site

24 Mar 2004   •   00:00

Decizia lui George Michael de a-si lansa viitoarele hituri numai pe Internet a relansat discutii privind provocarile Internetului la adresa formelor de expresie artistica, dar si in ceea ce priveste viitorul lumii mass-media.

Muzica si filme descarcate gratis de pe Internet; posturi de radio care emit pe Internet; muzee si galerii de arta on-line, in timp ce beletristica publicata pe net face pasi mici. Se pare ca agora, contrabanda virtuala, Ateneul si sala de lectura se inghesuie in niste ciudate cutii de chibrituri, miniaturi tehnice.

Muzica si muzichie

Industria muzicala trece prin transformari radicale. Zilnic sunt descarcate de pe net milioane de melodii, fara a se plati vreun cent sau vreun leu vreunui artist sau vreunei case de discuri. Cu programe precum DCC+, Kazaa sau iMash, iti poti face acasa o fonoteca de aur sau platina cu niste investitii financiare minime. Prin aceste programe poti sa descarci din orice calculator conectat la Internet melodiile preferate. Mai mult, cheltuind cateva sute de mii de lei iti poti impodobi apartamentul cu o splendida biblioteca de documentare si concerte video ale trupelor sau solistilor preferati.

Cu toate acestea, firma Apple a anuntat saptamana trecuta ca a ajuns la 100 de milioane de cantece vandute in SUA, prin Internet, costul unei melodii fiind de 99 de centi, in conditiile in care multi asculta muzica prin sistemul iPod.

Atentie! Motor... Se descarca !

Cinefili din intreaga lume nu se mai inghesuie la cinemateca sa vada bijuterii trase pe pelicula. Cinemateca s-a "mutat" in apartament, prin relatii de prietenie, avand ca suport tehnologic un CD de 11.000 - 12.000 de lei si un calculator. Desi se tot spune ca asemenea fraude nu lovesc atat corporatiile producatoare sau distribuitoare de filme, cat pe cei implicati direct in realizarea filmului, pirateria este in floare si nimeni nu are un sentiment de culpa ca vede un film acasa, inainte de lansare, gratis.

Radiouri, tablouri si alti idoli

Postul de Radio Romania Tineret va putea fi ascultat, din luna iunie a acestui an, numai pe Internet, conform unui proiect al Radiodifuziunii. Alte posturi emit si pe Internet: Radio Bucuresti, Radio Romantic sau Radio Sud - Craiova, pentru a da numai cateva exemple. In SUA sau Marea Britanie sunt mii de posturi radio care emit numai pe Internet, iar BBC a inceput sa-si prezinte programele de televiziune pe propriul site.

O vizita la muzeu nu mai inseamna de ceva vreme punerea in practica a unui proiect turistic si nici nu mai este legata de zilele de sambata sau duminica. Muzeul National de Arta sau Muzeul Bruckental din Sibiu, Louvre sau Ermitage va ofera colectiile pe site-uri proprii. O idee in sectorul de marketing, dar si dosar educational.

In ceea ce priveste cartile on-line, deocamdata oamenii nu renunta la farmecul paginii tiparite, la mirosul inefabil al unei carti vechi. Cu un optimism specific, analistii americani cred ca portabile gen iPod pot reprezenta viitorul cartilor digitale.

Dar nu este decat un inceput de drum. In momentul de fata, doar 10% din populatia lumii are acces la Internet.
(ALEXANDRU RADESCU )

George Michael se muta pe Net

Starul britanic George Michael a anuntat saptamana trecuta ca nu va mai lansa productiile muzicale in magazine de specialitate, ci numai pe Internet, pentru ca nu mai are nevoie de bani. In schimb, fanii sunt rugati sa faca donatii pentru fiecare melodie de-a sa descarcata de pe net, bani destinati scopurilor caritabile. In clipa de fata, George Michael isi promoveaza ultimul album, Patience, despre care spune ca va fi ultimul.

×
Subiecte în articol: IT internet