x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Offica, urmasul cartilor de credit

Offica, urmasul cartilor de credit

12 Iun 2004   •   00:00

Japonezii au lansat saptamana aceasta ceasul care tine loc de card bancar si legitimatie de acces. Desi nu pare cu nimic diferit de suratele sale care stau cuminti la incheietura, acesta este dotat cu un cip foarte performant, produs de Sony Corporation.

CRISTIAN IONITA

Un numar de 25 de angajati ai companiei de carduri de credit JCB vor testa timp de doua luni de zile noul ceas Offica. Il vor folosi pentru a avea acces in uriasa cladire de birouri a firmei, amplasata in centrul orasului Tokyo, pentru o serie intreaga de sarcini administrative si pentru a plati produsele consumate in anumite restaurante sau magazine.

FUNCTII. Multumita cipului FeliCa, ceasul memoreaza informatii complete despre identitatea posesorului sau si se poate conecta de la distanta la bancomatele dotate cu cititoare speciale. Acum, ceasuri cu memorie (flash) se gasesc pe toate drumurile, iar cele care se pot conecta prin Bluetooth la telefonul mobil (de exemplu) au fost de mult scoase pe piata. Marea "gaselnita" este sa dotezi un ceas cu un sistem de siguranta capabil sa protejeze pretioasele informatii legate de contul bancar, numele si adresa posesorului sau. Reprofilare

REPROFILARE. Pe de alta parte, s-ar putea specula ca marele producator japonez de carduri se indreapta catre o indeletnicire mult mai "banala" - vanzarea de ceasuri. Oficialii nu au precizat ce se va intampla daca vreunul dintre pretioasele ceasuri va ramane in urma.

Aparitia ceasului Offica vine in Japonia dupa telefonul Offica, lansat la inceputul acestui an si avand aceleasi caracteristici cu fratele sau purtat la incheietura. Celularul cu pricina a fost realizat de catre marea companie japoneza de telecomunicatii NTT DoCoMo in colaborare cu aceeasi firma de carduri.

LA CE BUN?

In caz ca va intrebati de ce e nevoie sa-ti "inghesui" intr-un ceas si cardul, si buletinul, si legitimatia de servici, imaginati-va cum ar fi sa nu mai fie nevoie sa va scotociti prin buzunare de fiecare data cand trebuie sa platiti ceva. Este suficient sa va treceti mana prin fata unui aparat si gata! Pentru inceput, ceasul Offica va fi folosit de lucratorii marilor uzine japoneze (care nu vor mai trebui sa-si scoata legitimatia de acces ori de cate ori trebuie sa treaca de o usa. O alta intrebuintare i se va da in parcurile de distractie, unde vizitatorii risca sa piarda tot din buzunare dupa ce s-au urcat intr-un carusel gigantic.

×
Subiecte în articol: IT