x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Păgubiţi prin SMS-uri şi apeluri telefonice

Păgubiţi prin SMS-uri şi apeluri telefonice

de Cristian Ionescu    |    18 Aug 2009   •   00:00

Poliţiştii constănţeni au atras atenţia că mai multe persoane au fost păgubite cu sute de euro, după ce au primit mesaje sau telefoane prin care erau anunţate că au câştigat diferite sume de bani, dar care, ulterior, s-au dovedit a fi fictive.



Astfel, un bărbat în vâstă de 58 de ani din Constanţa, fost sunat pe telefonul mobil de către o persoană, care s-a recomandat a fi reprezentantul unei firme de telefonie mobilă la care acesta este abonat, comunicându-i mai multe date personale şi perioada contractului încheiat cu firma de telefonie respectivă.

Totodată, i s-a comunicat faptul că, pentru fidelitatea de care a dat dovadă, va fi recompensat cu un bonus în valoare de 400 de euro, pentru activarea căruia trebuie să formeze mai multe coduri. Ca urmare a introducerii acestor coduri, bărbatul a fost păgubit cu suma de 400 de euro.

De asemenea, un alt constănţean, tot în vârstă de 58 de ani, a fost păcălit în acelaşi mod, de o persoană care pretindea a fi reprezentantul unei firme de telefonie mobilă la care acesta era abonat. Bărbatul a încărcat, astfel, conturile a şase cartele cu câte 50 de euro fiecare.

Tot în luna iulie, o femeie în vârstă de 39 de ani, din Constanţa, posesoare a două abonamente de telefonie mobilă, a primit un mesaj prin care era înştiinţată că a câştigat un telefon mobil. I s-a solicitat apoi să apeleze un număr de telefon pentru detalii, ocazie cu care presupusul operator i-a comunicat datele personale şi data la care au fost contractate cele două abonamente. Ulterior, i s-a solicitat formarea unui cod de pe fiecare număr de telefon, fiind astfel, păgubită cu suma de 150 de euro.

Toţi cei trei clienţi deţin abonamente duble.

Pentru prevenirea acestor tipuri de fraude, poliţiştii recomandă cetăţenilor să nu ia în considerare eventualele mesaje în care sunt desemnaţi câştigători, fără temei, al vreunui concurs/sondaj organizat de o firmă de renume, să nu trimită date personale sau copii după cartea de identitate/buletin, cărţi credit/debit, etc. pe mail/fax, să nu accepte în nici un caz să trimită persoanelor necunoscute bani în avans pentru aducerea unui autoturism sau a altui bun, la care au fost anunţaţi drept câştigători, să nu furnizeze date confidenţiale prin telefon dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil necunoscut.

×