x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Piaţa de telecomunicaţii din România a scăzut cu 10% în 2010

Piaţa de telecomunicaţii din România a scăzut cu 10% în 2010

de Alexandru Radescu    |    02 Mai 2011   •   18:16
Piaţa de telecomunicaţii din România a scăzut cu 10% în 2010

163406-thinkstock78631953.jpgCriza economică a ascuţit lupta între companiile telecom de pe piaţa locală iar rezultatele, combinate, se văd şi în rezultatele financiare ale operatorilor. Un foarte detaliat raport France Telecom arată că piata de comunicatii din Romania a fost de 2,8 miliarde euro in 2010, comparativ cu 3,2 miliarde de euro in 2009. Raportul FT ia în considerare telefonia mobilă, internetul fix, telefonia fixă şi traficul de date. În ceea ce priveşte telefonia mobilă, piaţa locală s-a diminuat până la 2,12 miliarde euro, faţă de 2,4 miliarde euro în 2009. Nici telefonia fixă nu a foat afectată de criză: piaţa a scăzut de la 486 milioane de euro la 443 milioane euro.

"În 2010, piaţa de telecomunicaţii a fost greu lovită de efectele crizei economice şi de draconicele măsuri de austeritate aplicate de către guvern. Scăderea la nivelul sectorului este estimată la 10,4%, ca urmare a scăderii în continuare a veniturilor de servicii mobile, precum şI din cauza scăderii numărului de SIM-uri active, o premieră pe piaţa din România”, se arată în raportul companiei franceze, prezente în România prin intermediul operatorului mobil Orange. De asemenea, clienţii business au tăiat costurile telecom pentru optimizarea cheltuielilor iar piaţa în ansamblu este "dirijată” printr-o presiune continuă pe preţuri.

În continuare, raportul France Telecom arată cum cota Vodafone (pe telefonie mobilă) a crescut de la 32,9% la 34,4%, in timp ce Orange a scazut de la 37,5% la 36,7% (2009 vs 2010). La nivel de SIM-uri active, se constată o scădere de la 29,3 milioane la 28,5 milioane. De asemenea, cota de piaţă a operatorului Cosmote ar fi scăzut de la 24,8% la 24%.

Recent, directorul general al grupului France Telecom, Stéphane Richard, declara că se analizează vânzarea unor active din Europa şi încheierea unor acorduri de utilizare în comun cu alţi operatori a reţelelor de telefonie mobilă, pentru a creşte veniturile.

"Am intrat într-o fază dificilă. Modelul nostru economic din Europa se află sub presiune", a afirmat Richard într-un interviu pentru cotidianul american Wall Sreet Journal. "Portofoliul nostru din Europa trebuie să fie mai eficient. În anumite state nu există creştere", a spus Richard, adăugând că nu exclude ieşirea de pe unele pieţe. Austria, Elveţia şi Belgia se află printre statele unde grupul ar putea decide să vândă participaţiile la operatori locali sau să-şi crească prezenţa pentru a obţine venituri mai mari, a adăugat oficialul FT.

Declaraţii Cătălin Marinescu, presedinte ANCOM

"Conform datelor aflate la dispoziţia ANCOM, în anul 2009, veniturile totale din piaţa de comunicaţii electronice au fost de aproximativ 3,9 miliarde euro, în scădere cu 14,7% faţă de anul precedent, însă, eliminând influenţa fluctuaţiei cursului de schimb, scăderea reală în moneda naţională ar fi de 7%.”

"Deocamdată, ANCOM nu deţine informaţii care să îi permită publicarea valorii pieţei de comunicaţii electronice în anul 2010, dar semnalele primite din piaţă conduc la concluzia că reducerea veniturilor totale a continuat, însă la o intensitate mai scăzută faţă de cea înregistrată în anul precedent. O contribuţie importantă la scăderea previzionată pentru anul 2010 o are reducerea tarifelor serviciilor oferite de către companii, atât cele reglementate de către ANCOM sau Comisia Europeană, cât şi cele nereglementate (datorită concurenţei intense existente pe cele mai multe segmente ale pieţei)”.

×