x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Piaţa telecom a crescut în Europa cu 1,3%

Piaţa telecom a crescut în Europa cu 1,3%

25 Mar 2009   •   00:00

Veniturile industriei telecomunicaţiilor din UE au crescut cu 1,3% în 2008, la peste 300 miliarde euro, însă o aplicare mai riguroasă a reglementărilor din domeniul competetiţiei ar consolida eficienţa pieţei, potrivit unui raport al Comisiei Europene.



Comisarul european pentru Telecomunicaţii, Viviane Reding, a afirmat, într-o prezentare annuală susţinută miercuri la Bruxelles, că Europa este liderul global în domeniul serviciilor pentru telecomunicaţii, iar factura medie a clienţilor din acest sector a scăzut, în 2008, la 19,49 euro pe lună, de la 21,48 euro pe lună în anul anterior.

Industria telecom a avut performanţe mai bune comparativ cu evoluţia generală a economiei UE, însă se simte nevoia de autorităţi de reglementare complet independente la nivel naţional în unele state, care să aplice riguros regulile UE şi să asigure consolidarea mediului competiţional.

"Reglementarea inconsistentă a problemelor similare legate de competiţie poate reprezenta o povară în plus pentru operatorii telecom, în special în cazul unui număr din ce în ce mai mare de companii active în mai multe ţări sau care oferă servicii internaţionale", se arată în comunicatul Comisiei.

Numărul de utilizatori de telefoane mobile a crescut de la 112% din populaţia UE în 2007 la 119% în 2008, cu Italia, Lituania şi Luxemburg în topul clasamentului, cu o penetrare de peste 140%.

Această statistică se compareă cu 87% în SUA, respectiv 85% în Japonia.

Numărul de conexiuni broadband la Internet prin linie fixă a urcat în UE cu 14 milioane anul trecut, la 114 milioane. Totodată, circa 13% din populaţia de 495 milioane de cetăţeni europeni utilizează conexiuni broadband mobile.

×
Subiecte în articol: IT