x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Plângere cu miză de 15 MILIARDE de dolari la adresa Facebook, pentru atingere la viaţa privată

Plângere cu miză de 15 MILIARDE de dolari la adresa Facebook, pentru atingere la viaţa privată

de Istvan Deak    |    19 Mai 2012   •   15:02
Plângere cu miză de 15 MILIARDE de dolari la adresa Facebook, pentru atingere la viaţa privată

Vineri, in ziua in care celebra retea de socializare Facebook era listata la Bursa pentru prima oara, mai multi avocati reprezentand utilizatori de Internet americani au anuntat ca au depus o plangere in nume colectiv contra retelei, ce ar putea, considera ei, sa fie obligata sa le plateasca peste 15 miliarde de dolari pentru atingeri aduse vietii private, relateaza AFP.

Vestea vine dupa ce prima zi a lista la Bursa din New York a fost o dezamagire: daca la inceputul zilei pretul actiunilor a crescut cu 11%, de la 38 dolari la circa 45, la inchiderea bursei o actiune nu mai valora decat 38,23 dolari, dupa o IPO (oferta publica initiala) estimata ca a treia cea mai mare din istoria SUA, dupa Visa Inc. si General Motors, relateaza agentiile internationale de presa. Joi, Facebook a vandut o participatie de 15%, sau 421,2 milioane de actiuni, obtinand 16 miliarde de dolari, datorita cererii puternice din partea investitorilor, fiind cea mai mare oferta publica initiala (IPO) realizata vreodata de o companie din sectorul IT si Internet.
Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a sunat vineri la ora 13:30 GMT clopotelul de incepere a sedintei la Bursa Nasdaq, unde o ora si jumatate mai tarziu urmau sa fie cotate, in premiera, actiunile retelei de socializare cu 900 de milioane de utilizatori. Cu aceasta ocazie, ceremonia de deschidere a fost mutata pentru vineri in fata sediului companiei din Menlo Park (din California).
Zuckerberg, care are numai 28 de ani, imbracat cu hanoracul sau obisnuit si vizibil emotionat, dar surazator, a sunat clopotelul inconjurat de cei mai apropiati colaboratori si in prezenta a sute de angajati ai companiei.
Cei 38 de dolari pe actiune obtinuti in finalul tranzactionarii reprezinta, totusi, valoarea maxima stabilita de cea mai mare retea sociala din lume, ceea ce evalueaza firma la 104 miliarde de dolari. Aceasta valoare este asemanatoare cu a companiei Amazon.com Inc si o depaseste pe cea combinata a firmelor Hewlett-Packard si Dell Inc. Compania a raportat un profit net de un miliard de dolari, la venituri de 3,7 miliarde de dolari. Mark Zuckerberg atentionase insa de vineri, chiar inainte de a da semnalul de incepere a tranzactionarii, ca intrarea pe Bursa “reprezinta o piatra de hotar in istoria companiei, dar misiunea Facebook nu este de a fi o companie publica, ci de a face astfel ca lumea sa fie mai deschisa si mai conectata'.

Numai ca a aparut plangerea. Aceasta a fost depusa la un tribunal federal din San Jose (California, vestul Statelor Unite) urmeaza “dezvaluirii facute in septembrie 2011 ca reteaua sociala Facebook supravegheaza ilegal navigarea pe Internet a utilizatorilor sai chiar si dupa ce acestia s-au deconectat de la site'. “Aceasta procedura aduna 21 de dosare depuse in peste zece state (din SUA) intre 2011 si inceputul anului 2012', au precizat avocatii intr-un comunicat.
Ei considera ca legislatia asupra interceptarilor ilegale ar putea permite sa se acorde fiecarui internaut o despagubire de 100 de dolari pentru fiecare infractiune, cu un maxim de 10.000 de dolari.
“Chiar daca actiunile de care este acuzata Facebook nu reprezinta decat o singura infractiune din legislatia asupra interceptarilor pe utilizator, acest lucru implica daune de peste 15 miliarde de dolari', au sustinut avocatii.
Facebook nu a putut fi contactata imediat pentru a comenta aceasta informatie, noteaza AFP. (deak.istvan@jurnalul.ro)


×